Äldre charm och modernt boende

sid19gts

En snyggt renoverad bostad men det tidiga 1900-talets charm utvändigt och 2000- talets stil och bekvämlighet inne. Ladugård, stor tomt och möjligheter finns. Välkommen till Stora Tollstad Karlsborg 1 som är veckans gård till salu.

Söder om Sjögestad och Vikingstad är det mestadels öppet jordbrukslandskap med mindre skogsavsnitt. Det är ett varierat och trevligt landskap med större och mindre gårdar, stora och små öppna marker där åkrar, fält och beten varvas.

Veckans gård, Karlsborg 1, är belägen intill väg 629 strax söder om Sjögestad, några hundra meter rakt söder om herrgården Stora Tollstad. Nordväst över fälten på andra sidan Lillån ligger den välkända och populära Lunnevads folkhögskola.

Från veckans gård är det bekvämt avstånd för pendling och andra ärenden i större orter. Det kräver inga större insatser, varken tidsmässiga eller andra, för att nå Linköping dit det är 15 minuters resa, Mantorp, Mjölby eller Skänninge. Vill man åka längre så finns påfarten till E4 vid Mantorp.

Själva Karlsborg välkomnar med ett härligt bostadshus med en befriande och inbjudande återhållen men ändå asymmetrisk stil. Huset i ett och ett halvt plan är från tidigt 1900-tal och har en boyta om 150 kvadratmeter. Här finns sex rum och kök. Uppvärmningen sker med jordvärme samt med kakelugnen i vardagsrummet och kökets vedspis.

Bostadshuset har både byggts om och till under åren 2007-2008. Det tidiga 1900-talet finns kvar och är fortfarande uttalad exteriört. När man väl stiger in i huset så har det ursprungliga lyfts in i dagens värld. Härinne är det mycket modernt och utstuderat genomtänkt för att bli ett riktigt skönt, snyggt och bekvämt boende. Man har i inredningen arbetat mycket med kontrastverkan mellan material och färg för bästa möjliga effekt och stil.

Bara det moderna fräscha köket charmar den mest kräsne. De stora ytornas luftighet i kombination med det som mäklaren uttrycker ”matplats med fantastiskt ljusinsläpp från glasveranda” är något att uppleva för att riktigt inse. Det ljuset är något extra. Här på första plan finns även det rymliga, stora sovrummet eller det så kallade master bedroom. På nedre plan har man också utgången till det stora trädäcket som är byggt för att ha mesta möjliga sol. Härute finns även en pool och ett inglasat uterum.

Trappan upp finns i det trapphus som avtecknar sig exteriört som om man en gång tänkt bygga ett litet torn men stannat innan det var högre. Sådana trapphus syns på många hus från den här tiden och utgör en spännande och välkommen detalj i exteriören. På andra våningen finner man flera sovrum, ett allrum samt kattvindar.

Intill bostadshuset finns en gäststuga som efter eget tycke även lämpar sig till tonårsrum eller som förråd. På tomten finns också en ladugård som inrymmer stall, hönshus och förråd. Här finns tre boxar och indraget vatten i stallet.

Med den stora tomten och de byggnader som finns där öppnas möjligheter till att ha någon verksamhet, djur, en stor trädgårdsodling eller kanske bara njuta av det som finns. Det här är ett riktigt härligt boende med bra läge.

Text: BO BÄCKMAN

Share