Bo på egen udde

Ett mycket vackert läge med brygga och badstrand vid sjön Östjuten. Bostadshus, ekonomibyggnader samt båthus hör till. 17 hektar mark och 8 vatten. Jakt- och fiskerätt. Välkommen till Rejmyre Gommersnäs 221 som är veckans gård till salu.

Det har sagts förut att man ofta finner gårdar mycket fina lägen i Östergötland. Ett varierande landskap som glatt överraskar med det ena vackrare än det andra skänker goda förutsättningar för sådana lägen. En del gårdar har dock ett ovanligt fint läge. Veckans gård, Rejmyre Gommersnäs 221, är en sådan.

Här bor man med utsökt vackert läge på en egen udde som sträcker sig ut i sjön Östjutens fiskrika vatten. Det finns en egen brygga, båthus och även en mindre badstrand. Som pricken över i har fastigheten dryga åtta hektar eget vatten i sjön och fiskerätt på detta.

Byggnaderna ligger praktiskt samlade med bostadshuset i mitten. Den närmast omgivande marken utgörs av mestadels öppen kulturjord i ett övrigt skogsdominerat landskap. Det är ett enskilt privat läge men ändå är det endast två kilometer in till Rejmyre och samhällsservice.

Av äldre bruksorter har Rejmyre blivit mest känt för sitt glasbruk som grundades 1810. Rejmyre byaråd anger några intressanta fakta kring orten som omnämns redan 1353 under namnet Raegymørum. Namnet hade så snart som 1385 blivit Reghinmyra och fanns då i Askeby klosters ägo. Bygden här i norra Östergötland hade förr mycket järnhantering av alla sorter. Kanske på grund av detta men inte desto mindre intressant är att endast ett jordbruk eller bondehemman är känt i Rejmyreområdet före glasbrukets tid.

Till Gommersnäs 221 kommer man genom att köra in på Tvartorpsvägen, mittemot glasbruket på orten. När man kommer till nästa vägskäl är det vänster och vid vägskälet efter sjön kör man höger.

Bostadshuset från 1909 är i ett och ett halvt plan. Ett modernt inglasat uterum smälter fint in i den annars traditionella exteriören som ett angenämt inslag. Huset värms med en kombination av direktverkande el och eldstäder. Den uppmätta boytan är 97 kvadratmeter. Till den finns en uppmätt biyta om 12 kvadrat. Bostaden är på fyra rum och kök.

Interiört är huset modernt men med de äldre anorna närvarande i sådant som trägolv, rumsdisposition och den fungerande järnspisen i köket. Från det annars modernt utrustade trevliga köket når man uterummet. Vardagsrummet har trägolv och en fungerande öppen spis och är ett rum för skön samvaro. Den övre våningen med synliga bjälkar, möblerbar hall med trägolv, två kattvindar och sovrum varav det ena med öppen spis, är en våning med möjligheter till största trivsel. Det är enkelt uttryckt en riktigt härlig våning!

På gården finns även andra byggnader. Ladugård, vedbod och jordkällare. Här finns också en enklare byggnad som tidigare använt som så kallad utebox för två ponnyer.

Fastighetens landareal uppgår totalt till 17 hektar i ett skifte. Av dessa utgör skogsmarken 13,9 hektar med ett virkesförråd om 2 156 skogskubik och en medelbonitet på 6,8. Här är det mest barrskog, 78 procent. Jakträtten följer köpet. Tre jakttorn och griskoja ingår.

Rejmyre Gommersnäs 221 med sina välhållna byggnader, vackra natur- och sjönära läge, närhet till tätorten och allt annat har nog det mesta som många drömmer om samlat på en fastighet.

Text: BO BÄCKMAN
Bild: ANDERS RISTENSTRAND

Share