Bo på Ydres vackra höjder

sid19GTS

Det är ett högt och naturskönt läge. Efter avstyckning blir arealen 23 hektar med skog, åker och bete. En mangårdsbyggnad med två lägenheter, ett gårdshus, en ladugård samt flera charmiga mindre byggnader hör till. Välkommen till Flinstorp som är veckans Gård till salu.

Från västra delen av Österbymo kan man svänga in på Svinhultsvägen söderut från väg 134. Det är en hel del uppför då terrängen markant höjer sig. Här och var kan man där det till största delen skogiga landskapet öppnar sig se vidsträckta vackra vyer som påminner om norra Sverige. Enstaka gårdar, små vägar in i skogen varav en del farbara andra inte, mindre sjöar med mera skapar en känsla av en mysig och speciell bygd.

Det är vackert, nästan vilt och rent trolskt. Att Ydrebygden har en stor mängd av sägner och sagor är förståeligt. Veckans gård är belägen i Svinhult och därifrån finns en säregen berättelse. Den har sitt ursprung i en verklig händelse, Undret vid Barnastenen.

De två torparflickorna Augusta och Jenny, 8 respektive 11 år gamla överraskades av en snöstorm i november och hann inte hem. I tre veckor och ofta med många minusgrader överlevde de mirakulöst under en gran vid en stor sten i skogen. Även om de kallades medicinska under kostade äventyret dem fötter och underben som förfrusit, men de överlevde.

Räddningen, miraklet, när hoppet om dem länge varit ute, hade till slut kommit i oväntad form, ”Natten till den första advent har klockarhustrun Hulda Hultgren i Svinhult en märklig dröm: Hon ser två barn som ligger insnöade under en stor gran invid ett klippblock — och barnen lever!” Flickorna kom att bli skickliga i broderi och sömnad. En tid arbetade de för Nordiska Kompaniet i Stockholm. Barnastenen är idag ett välbesökt utflyktsmål.

Veckans gård, Flinstorp motsvarar förmodligen alla ivriga förställningar om en gård på smålandsgränsen. Den är högt belägen och ger ett uttalat landsbygdsromantiskt intryck. Mangårdsbyggnaden ståtar öppet och självsäkert omgiven av flera byggnader, både mindre och större.

Bostadshuset har angivet byggår 1929, men stilen är traditionell och skulle kunna passera för att vara betydligt äldre. Det är lite det här som gör gårdens härliga charm. En inglasad altan på nedre plan och en liten balkong på övre kompletterar bilden. Vinden har generös yta och generöst golv.

Huset är uppdelat i två lägenheter, en på vardera planet. Lägenheterna har en enklare standard med elspis, spisfläkt, skafferi, kyl och frys samt en vedeldad kökspanna på nedre plan och en vedeldad köksspis på övre. Huset är trevligt och ljust. Här finns möjligheter att få ett mycket hemtrevligt boende.

En hastig genomgång av gårdens övriga byggnader är upplyftande då även de mindre, en gång specialiserade som svinhus och jordkällare, står kvar precis som man önskar av en sådan här gård. Gårdshuset inrymmer rum med öppen spis samt pentry och under huset finner man en rent vacker stensatt matkällare. Ladugården har en stalldel med hästboxar och en golvad logdel. Magasinet har förstås en vällingklocka, det är så det ska vara. Gårdens bilgarage har plats för två bilar.

Fastighetens areal kommer efter avstyckning att bli ungefär 23 hektar av skog, åker och bete. Medelboniteten för skogen är beräknad till 7,2, jordbruksmarken är för närvarande utarrenderad.

Flinstorp är en härlig plats intill Svinhult. Bygden är rik på berättelser som den om predikare Lena vars minnessten finns nära byns vita vackra kyrka. Korphålornas naturreservat är något utöver det vanliga. Ja, det här är Ydre när det är som bäst.

Text: BO BÄCKMAN

Share