C besökte hallon-odlingarna i Heda

Företagaren Andreas Kronhed startade hallonodlingen i Heda 2013. Här produceras nu cirka tio ton hallon varje år.

Ett 20-tal medlemmar från Ödeshögs Centerkrets, har gjort studiebesök hos en av kommunen så viktiga småföretagare. Resan gick till hallonodlingarna i Heda. Företagaren Andreas Kronhed startade hallonodlingen i Heda 2013 som ett hobbyprojekt, till sitt ordinarie arbete som växtodlingsrådgivare på Lovanggruppen. Hallonen odlas i plasttunnlar för att skydda bärodlingen mot blåst och regn. Att hallonen hålls torra gör också att de inte angrips av mögel.

Odlingen ligger i en slänt och att marken lutar gör att hallonplantorna aldrig står i stillastående vatten vilket är ett väldigt gott skydd mot rotsjukdomar som annars lätt angriper plantorna. Det odlas fem olika sorters hallon. Tidigast är sorten Violet. Huvudsorten är Glen Ample som odlas på två tredjedelar av arealen. Glen Ample är den sort som är säkrast i odling och som ger mest smak i till exempel sylt och saft. Sedan finns det lite av sorterna Tulameen, Lagoria Plus och hösthallonen Dolmia.

Bären saluförs i gårdsbutiker i länet men en stor del säljs via självplockning, sammanlagt produceras cirka tio ton hallon per år. All uppdatering och information finns på hemsidan Ombergsboden. se. Andreas berättade också om de problem som småföretagare kan stöta på, som gör det svårt att anställa bland annat asylsökande och nysvenskar. Regler och bestämmelser gör det svårt för dessa grupper att komma in i det svenska samhället.

Nu när odlingssäsongen närmar sig slutet, ska alla skott som burit bär i år klippas bort och plasten tas ner från tunnlarna. Andreas erkänner att, även om det aldrig hänt honom att tunnlarna blåst ner, så sover han bättre när plasten tagits ner när höststormarna viner. Deltagarna fick inspektera tunnlar och vattensystem, samt njuta av de goda bären. Efter studiebesöket bjöds det på kaffe och smörgås hos Handlaren i Hejla, en butik som är viktig för boende i östra delen av kommunen och även för turismen.

Text och bild: LISBETH ANTONSSON Vice ordförande Ödeshögs centerkrets

Share