Charmig skogsgård

Ett gårdscentra med bostadshus, ladugård och garage. Arealen är på totalt 20 hektar i ett skifte där 16 hektar utgörs av skog med ett virkesförråd om 3 284 skogskubik. Jakträtt finns. Välkommen till Gårdspånga 629 som är veckans Gård till salu.

Norr om riksväg 40, mellan Ankarsrum och Vimmerby, är bygden varierad och trivsam. Skogar, sjöar och öppen kulturmark ger ett vackert skiftande landskap. Här i trakten finns anrika små orter, driftighet, friluftsliv, skärgården med mera på bekvämt avstånd.

Riksväg 40 går mellan Västervik och Göteborg så man har möjligheter att enkelt nå vidare till andra orter genom vägnätet. Till exempel tar E22 över i Västervik och man kan välja väg 23/34 redan i Vimmerby.

Här, norr om väg 40, finner man bland annat Locknevi, vars kyrka och kyrkogård är ett speciellt kulturarv. Den imponerande stenkyrkan som idag finns på platsen är förhållandevis ny, den byggdes 1900-03 och ersatte då en träkyrka från 1745.

En intressant omständighet kring stenkyrkan är att det till största delen var Lockneviborna själva som uppförde den och att ingen mindre än statsrådet Hugo Hammarskjöld var arkitekten bakom. Han kom från det närbelägna Tuna. Flera järnkors och ett antal gamla träkors på den välskötta vackra kyrkogården minner om äldre tider.

Veckans gård, Gårdspånga 629, är belägen sydost om Locknevi. Byggnationen omges närmast av i huvudsak öppen inägomark fram till där skogen tar vid. Ett trevligt skött gårdscentra utgörs av bostad, ladugård och garage. Det är en charmig småländsk gårdsbild som säkert slår an en känslosträng av en vänlig landsbygd när den är som bäst.

Bostadshuset från 1909 har en boyta om 66 kvadratmeter. Huset inrymmer tre rum och kök. Det värms med direktverkande el och vedspis. Man har enskilt vatten, det finns en borrad brunn, men avlopp saknas. En ”potentiell toalett” med plastmatta finns. Den är idag utrustad med handfat och varmvattenberedare.

Planlösningen är av vad man enklast kan beskriva som hemtrevligt äldre lantlig modell. Köket har plastmatta och är utrustat med elektrisk spis samt kyl och frys. I sovrummet finns det trägolv. Det stora vardagsrummet har utgång till trädgården.

På gården finns en ladugård med en area om 193 kvadratmeter. Här finns förråd, maskinhall och ett gammalt hönshus. På tomten finns även ett garage med dubbla portar.

Fastighetens areal uppgår till nära 20 hektar. Av dessa utgörs 16 av produktiv skogsmark. Fastigheten betraktas som virkesrik då virkesförrådet uppgår till 3 284 skogskubik. Boniteten anges till 7,1. Åkermarken om två hektar har ett lågt brukningsvärde, bedömt till mycket sämre än normalt. Jakträtt följer köpet.

En viktig upplysning är att veckans gård är belägen inom glesbygdsområde i Vimmerby kommun. Därför fordras förvärvstillstånd för både fysisk och juridisk person som inte redan är bosatt i området.

Det här är en charmig småländsk skogsgård för den som drömmer om att äga en gård med skogsinnehav. Här är det lagom stort, mysigt, även enskilt men med bekväma avstånd till vägar och större orter.

Text: BO BÄCKMAN

Share