Charmigt, enskilt och nära

Ett mycket charmigt mindre bostadshus. Ladugård med tre hästboxar. Marken är samlad och omfattar 6,4 hektar i ett skifte. Välkommen till Ljungs Säby Viphagen 2 som är veckans Gård till salu.

Längs väg 34 mellan Ljungsbro och Borensberg är det uttalad jordbruksbygd. Här finner man också partier med skog.

Trots att det är slättbygd finns mycket vatten i närheten. Man har ofta Göta kanal nära vägen och strax norr om kanalen finns även Motala ström som passerar genom Ljungssjön och väster om den också genom Norrbysjön.

I trakten finns rikskända platser. Cloetta i Ljungsbro behöver knappast någon närmare presentation då väl snart sagt alla känner till denna choklad- och godisfabrik och säkerligen sedan barnsben har egna förhållanden till dessa produkter. Ett stycke öster om Borensberg finns Brunneby musteri som idag är ett både välbesökt och uppskattat utflyktsmål med gårdsbutik, restaurang med mera.

Även det välkända Ljungs slott finns längs den här sträckan, vackert beläget mellan Göta kanal och Motala ström. Slottet är privatägt, men Föreningen Ljungs slotts bevarande visar det under sommaren. Föreningen anordnar även utställningar och föreläsningar. Ljungs slott räknas till ett av den gustavianska tiden viktigaste byggnadsmonument. Den gamla mangårdsbygganden som föregick slottet flyttades till Medevi, där den kallas Ljungbyggningen.

Veckans gård, Ljungs Säby Viphagen 2, finner man söder om Norrbysjöns östra del och någon kilometer söder om väg 34. Den har den äldre mindre lantliga gårdens utsökta charm och trivsel. Trädgården är ombonande uppvuxen. Altanen under tak erbjuder mysiga sommarkvällar och trevliga fikastunder. Gårdsmiljön är mycket välkomnande.

Det röda bostadshuset från 1909 med vita knutar väcker omedelbart de mest positiva associationer. Det är som det hus man minns med värme från barndomen, även om man kanske aldrig bott i ett sådant. Här handlar det mer om själva sinnebilden av ett trevligt litet hus på landsbygden. Boarean är 53 kvadratmeter och till den kommer en biarea om 26 kvadrat.

På nedre plan finns köket med matplats, elspis, fläkt, kyl och frys samt vedpanna. Här finns också vardagsrummet som har trägolv och en kamin. Ett underbart sovrum med trägolv samt ett modernt badrum med tvättmaskin finns en trappa upp.

Här finns också möjligheter att ha djur. Med tre boxar i ladugården finns exempelvis möjligheter att ha häst. Marken om 6,4 hektar betes- och åkermark är i ett skifte. Den ligger samlad i direkt anslutning till gårdscentrum.

Ljungs Säby Viphagen 2 har ett enskilt läge men ändå finns det större vägnätet mycket nära. Man tar sig snabbt till både Linköping, med anknytning till E4:an, och till Motala där man kan välja väg 50. Vättern, Motala, Vadstena, Omberg med mera nås relativt snabbt åt det hållet. För pendling, verksamhetsresor eller utflykter är det ett mycket bra läge.

Ändå är det kanske mest gården som sådan man tänker på som något av en dröm om det mysiga lagom stora lantliga boendet som också tillåter att man har några djur.

Text: BO BÄCKMAN

Share