Djurvänlig gård

Bostadshus och många andra byggnader. 16 hektar mark, varav 12 är åker, i ett skifte. Skönt enskilt boende med möjligheter att ha hästar och kanske andra djur. Välkommen till Skärkind Mosstorpet som är veckans Gård till salu.

Själva orten och socknen Skärkind har liksom många andra en lång och intressant historia. Här omkring finns bland annat många järnålderslämningar av olika slag. Socknen finns redan 1308 omnämnd och då med stavningen Skierkind. Vid tiden före reformationen var socknen prebende åt biskopen i Linköping. Skärkind tillhörde socknen Norsholm fram till 1705 för att sedan tillhöra Kimstads socken.

I de mer moderna avsnitten kring Skärkind finns att Göta kanal passerar genom socknen. Skärkind har även haft en egen järnvägsstation. Den smalspåriga järnvägen mellan Åtvidaberg och Norsholm, som var en del av Norsholm-Västervik-Hultsfreds järnvägar, passerade här tills den lades ner 1964 och är numera uppriven.

Veckans gård är belägen endast en kilometer väster om orten Skärkind. Härifrån når man enkelt och snabbt såväl de större vägarna och städer som Norrköping, Linköping och Söderköping. Norsholm, Göta kanal och sjöarna Roxen och Asplången finns nära. Gården är alltså både enskild och centralt belägen.

Gårdsbilden ger ett intryck, i bästa bemärkelse, av den traditionella klassiska svenska landsbygdens mindre gårdar. Här finns ett antal byggnader från den stora ladugården till utedasset. Även undantagsstugan finns med. Dammen som man kan ha några trevliga ankor i finns också. Marken som hör till är dessutom samlad i ett skifte. Gården omges av både öppen kulturmark och skogspartier.

Bostadshuset är från 1909 i ett och ett halvt plan med delvis källare. Här finns en boarea om 85 kvadratmeter som fördelas på fyra rum och kök. Till det kommer en biarea om 33 kvadrat. Huset värms med luftvärmepump och braskamin. I huset finns idag inga element men det är förberett med eldosor vid fönstren.

Interiören är aktuell och fräsch. Det moderna köket med laminatgolv, inbyggnadsugn (varmluft), glaskeramikhäll, diskmaskin med mera. Matplatsen har också braskamin. Duschrummet i källaren har klinkergolv, kaklade väggar, infällda spotlights i tak, tvättmaskin, torktumlare med mera.

På övre plan är det öppet till nock vilket skapar mer rymd och en luftigare atmosfär. Om nedre plan känns fräscht och modernt så gör övre plan detsamma fast i större omfattning. Häruppe finns allrum, sovrum och kontor eller gästrum.

Ladugården från 1938 inrymmer flera funktioner och möjligheter. Här finner man ett före detta mjölkrum, höskulle med körbana och loge. I byggnaden finns även en stalldel med fem boxar, fyra större och en mindre. Till stallet hör bland annat en isolerad sadelkammare.

Mosstorpet är den närmast perfekta gården för den som söker ett bekvämt lantligt boende, ändå nära större vägnät och orter. Vill man även hålla djur, i första hand hästar, så finns alla möjligheter till det. Damm för ankor, beten för får och hästar och vad man nu vill ha. Här är det skönt att leva och trevligt att verka.

Text: BO BÄCKMAN

Share