Kreativ kraft behövs

Jimmy Uller tillsammans med några av de lokala musiker han ofta spelar tillsammans med. På långfredagen spelar Jimmy Ullers bluesrockband med Mats Ronander i Sporthallen i Åtvidaberg. Den 9 april kommer de till Palatset i Linköping.

Jimmy Uller tillsammans med några av de lokala musiker han ofta spelar tillsammans med. På långfredagen spelar Jimmy Ullers bluesrockband med Mats Ronander i Sporthallen i Åtvidaberg. Den 9 april kommer de till Palatset i Linköping.

ÅTVIDABERG (LT)

Man behöver inte söka sig till storstäderna för att få jobb som kulturarbetare. Jimmy Uller har arbetat med musik och teater i 30 år med Åtvidaberg som bas, och menar att det finns många fördelar med att arbeta med kultur på en mindre ort.

I augusti är det 30 år sedan Jimmy Uller flyttade till Åtvidaberg och blev en kreativ kraft i ortens kulturliv. Det kan låta svårt att överleva som kulturarbetare på en mindre ort, men Jimmy är beviset på att det fungerar om man bara har driv och modet att prova nytt. Under många år turnerade han med Riksteatern och Folkteatern med Åtvidaberg som bas. Han var tidig med att hänga på stå upp-trenden på 90-talet och han har arbetat med världsstjärnor som Nicole Kidman i Lars von Triers film Dogville.

I Åtvidaberg har han bland annat arrangerat musikkvällar, spelat revy under tio år och satt upp sommarteatrar. Ibland har han varvat med att göra informationsfilmer eller jobbat för studieförbund, men han har hela tiden försörjt sig som någon form av kulturarbetare. Sedan några år tillbaka har Jimmy ett fast jobb som musiklärare i Linköping, men han är fortfarande engagerad i kultur i olika former, både som arrangör och utövare.

bliprenumerant_osterg_440px

Just nu är det främst musiken som gäller med spelningar ungefär en gång i månaden. Hans grupp Jimmy Ullers rockbluesband kompar kända profiler som Mats Ronander, Lennart Ekdal och Bill Öhrström, och inbokade gig framöver är exempelvis Långfredagsrockblues i Åtvidabergs sporthall 25 mars, Palatset i Linköping 9 april samt sommarspelningar i Vadstena och Malexander i juli.

Dagen efter intervjun har han även ett inbokat planeringsmöte om årets upplaga av Bysjörock som förmodligen kommer att anordnas i maj. – Man måste vara lite kulturentreprenör och skapa jobben själv i den här branschen. Vara sin egen lyckas smed, helt enkelt, säger Jimmy som menar att landsorten är underskattad när det gäller att arbeta med kultur.

– När jag var yngre ville jag iväg och bo i Stockholm, men inte nu. Jag trivs bra på landet, det är billigt boende och lättsamt folk. Och världen har krympt, idag kan man lika gärna bo i Boxholm, Kisa eller var som helst. Är kulturintresset lika stort på mindre orter som i storstäder? – Jag tycker nästan det är större. Folk går man ur huse när det anordnas nåt, det brukar alltid bli utsålt. Landsbygden har nån slags stämpel att kulturen är lite bonnig, men det behöver inte vara sämre än i städerna, utan har oftast lika hög kvalitet.

Men det uppmärksammas kanske inte lika mycket i pressen? – Det är nackdelen. Ska man komma vidare som skådis kan man inte bara stå och harva på sommarteatrar i Grebo eller Vadstena. Vad har du för tips till kulturintresserade ungdomar i Åtvidaberg?

– Börja med att sätta upp egna uppsättningar lokalt, spela teater i hembygdsgården och upptäck hur mycket jobb det är. Då börjar man i rätt ände och sen kan man gå vidare efter det. Sen måste man nog komma in på Scenskolan eller Östgötateatern eller liknande och skaffa sig kontakter, för det får man kanske inte i Åtvidaberg. När man har etablerat sig kan man flytta tillbaka igen och ha Åtvidaberg som bas.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share