En vandring vid vatten

Hembygdsparken på Norrgårds holme lockar

Utsikt från ett lusthus kan inspirera till fikapaus.

MJÖLBY (LT)

Om man bor med utsikt över vatten kan man leva längre har någon sagt. I vårt land är det inte svårt att hitta platser i närheten av vatten. Många städer har promenadstråk planerade så vandrare kan uppleva sjöar och vattendrag. Genom Mjölby kommun flyter den spännande och vackra Svartån. Det har stadsplanerarna tänkt på och i Hembygdsparken är Svartån hela tiden närvarande.

Parken ligger lättillgängligt mitt i staden och den lämpar sig utmärkt att tillbringa en semester dag i. Är man turist i Mjölby rekommenderas ett besök och en promenad. Ån gör verkligen skäl för namnet Svartån. Genast när man går över bron kan blicken söka sig till de vackra stensättningarna och vila en stund på det mörka strömmande vattnet. Gå en stund på de mjuka gräsmattorna ned till det lilla lusthuset. Där breddas ån och nu på sommaren blommar näckrosorna. Vid det gamla sågverket, som drivs med vatten, leder en trappa ned till ån. Där leker vattnet och länge kan man stå där och följa vattnets krumsprång.

Vill man gå en längre sträcka finns Hälsans stig som är fyra och en halv kilometer lång med markeringar vid varje kilometer. Med en karta i handen kan man bli upplevelseturist på sträckan. Delar av promenaden har gjorts rullstolsvänliga. Promenaden går i närheten av Svartån och med allt vatten som slingrar sig genom både forsar och fall i staden förstår man att Mjölbys ursprung var en kvarnby (därav namnet ”Mölnaby” av det gamla ordet ”mölna” för just kvarn)

Dragning till vatten är särskilt aktuell under sommarmånaderna då man vill bada. Det är inte alltid att rekommendera bad i Svartån, strömmarna kan vara starka men då finns

Lundbybadet som är stadens badhus och där finns utomhusbassänger. Ett utomhusbad där man kan prova att bada i Svartån är Nederlösabadet med en inbjudande badstrand.

Helst vill man kanske bara njuta av att titta på vattnet. En så livlig å som Svartån bjuder på ideliga överraskningar och långsamt blir det aldrig. Att låta blicken och tanken ”drunkna” i vattnet och låta det föra bort stress och oro är något som passar bra lediga dagar.

Lider man av aktivitetsbegär kan man paddla långa sträckor, men då får man vara beredd på att bära kanoten ibland. Inbjudande platser att rasta på finns iordningställda utmed ån.

Fiske är stort utmed Svartån. Abborre och gädda finns i hela ån. Ån är även känd för sina stora exemplar av färna och sarv. Har man riktig tur går det att hitta pärlmusslor. Fiskvårdsområdet  Västerlösa-Älvestad är känt för många rekordfiskar. På Östanbäcks fiske kan man övernatta och ägna sig åt att få storgäddan!

Svartån är och har varit till stor nytta för de samhällen som fått njuta av dess lopp. Som en present från Småland bjuder den på skönhet och dramatik. Den bjuder också på inspiration för poeter, dagdrömmare och för de som bara vill vandra vid vatten och hämta kraft från strömmande vatten.

Text och bild: INGA BIRGITTA WIDÉN HANS BLOMBERG

Share