Enskilt med nära till det mesta

Vackert och enskilt läge i traditionell småskalig lantlig miljö. Bostad med 137 kvadratmeter boyta samt gäststuga och ekonomibyggnader. Välkommen till Skålakärret 1 som är veckans gård till salu.

Mellan Boxholm och Tranås finner man orten Sommen vid en lång vik av sjön med samma namn, Sommen. Orten har bland annat för- och grundskola, livsmedelsbutik och restaurang. Här finns också en badplats med sandstrand och en friluftsanläggning.

Sjön Sommen som ligger på gränsen mellan Småland och Östergötland räknas till en av de vackraste och större sjöarna i Sverige. Med sin varierande karaktär med såväl grunda vikar som stora djup samt över 300 öar erbjuder sjön mycket att uppleva och njuta av. Vattnet är klart med ett stort siktdjup. Som fiskesjö är den svår att överträffa. Här finns totalt 22 fiskarter varav en är en egen art: Sommenrödingen.

Veckans gård, Skålakärret 1, är belägen någon kilometer utanför orten Sommen. Det är ett närmast idylliskt läge med öppen jordbruksmark öster och norr om gården som annars har skogen nära. Strax nordväst finns Sävsjön.

För att hitta hit tar man av mot Sävsjön från väg 32 söder om tätorten Sommen. Någon kilometer in finns en skylt med Skålakärret. Därefter är det bara 500 meter kvar.

Bostadshuset från 1909 är i ett och ett halvt plan. Huset är tillbyggt 1958 och 1987. Det känns välkomnande och trevligt men sin veranda och sköna uteplats. Huset har en boyta om 137 kvadratmeter och värms med vedeldad panna. Uppfört i ett och ett halvt plan med stomme av trä (delvis timrad) på torpargrund.

På nedre plan finns en stor garderob vid entrén, ett allrum, två andra rum och våtutrymmen som dusch. Köket renoverades 2009. Övre våningen har en möblerbar trapphall, sovrum och kattvindar.

Lise-stugan är enligt beskrivningen en ”kompletteringsbyggnad i form av gäststuga av enklare standard”. Om man ska använda ordet mysig så passar det väl in här. Huset och trädgården omges av en grangärdesgård av traditionellt snitt. Köket har trägolv och det finns en öppen spis som dock inte är bruk men ändå ger en skön atmosfär. Under trappan finns ett skafferi. Huset har en större rum på nedre plan. En trappa upp är det öppet till nock.

Ladugården är vinkelbyggd och inrymmer flera delar. Här inne finns ett före detta mjölkrum, fähusdel, hönshus, traktorgarage, höskulle, loge med mera. På gården finns även brygghuset eller helt enkelt den så kallade boden. Huset är i två plan och här finns förvaring, bryggrum och vedskjul på nedre plan. På det övre finns två rum. Gården har flera byggnader, bland annat ett garage för en bil.

Fastighetens areal uppgår totalt till 2,5 hektar. Av dessa utgörs 0,7 av skog med ett virkesförråd om 117 skogskubik. 1,4 är inäga fördelad på 0,5 åker och 0,9 hektar bete. Inägomarken är muntligt upplåten.

Skålakärret 1 är en trevlig liten gård där man har ett enskilt läge men ändå har en tätorts närhet bara någon kilometer bort vid det större vägnätet, väg 32. Sjön Sommen är förstås en bonus av stort värde. Med flera till största delen väl underhållna byggnader på tomten kan man forma boendet här efter eget tycke.

Text: BO BÄCKMAN

Share