Exklusivt vid Vätterns strand

Det är ett ostört skyddat läge nära Vättern och med skön utsikt över vattnet. Bostaden om 160 kvadratmeter är mycket välskött och påkostad. Välkommen till Lindenäs Jeriko som är veckans fastighet till salu.

Söker man sig norr om Varamon vid Motala och åt väster når man snart ett mer utpräglat jordbrukslandskap där åkrar och fält letar sig nedåt Vätterstranden. Skogsområden utgör trivsamma inslag i landskapet. Varamoviken tar slut vid Djurkällaudden men bygden är lika vacker och av samma karaktär ännu ett stycke.

Det finns underbara lägen och det finns de som om möjligt är ännu bättre. Veckans fastighet, Lindenäs Jeriko, är belägen väster om Djurkällaudden, nära Lindenäs herrgård, har nog det senare. Man kör in längs en privat väg till ett ostört och skyddat läge.

Tomten är väl definierad bland annat genom det staket som satts upp runt den anlagda trädgården. Den närmast omgivande marken är öppen kulturjord som sträcker sig ner mot den närbelägna stranden.

”Gårdsrondellen” bildar här en smakfull och praktisk halvcirkel med diameterlinje mot vägen. Det är lätt att köra in från ena hållet och fortsätta ut åt det andra. På husets baksida, inifrån såväl som utanför, har man en sagolik utsikt över Vättern, den underbara Sandön och vidare ut över vattnet.

Orangeriet, stranden, terrassen, balkongen, man väljer plats att vara ute och njuta. För de svalare månaderna finns eldstäder och andra trivselskapare inomhus.

Själva bostadshuset är i sig en upplevelse och man känner sig omedelbart benägen att sortera in det under begreppet exklusivt, vilket inte är något överord. De väl tilltagna ytorna och generösa fönstren ger ett ljust hem och möjlighet att njuta av det vackra skiftande ljuset som är så speciellt för Vätterbygden och även den västra delen av Östgötaslätten. Fönstren bidrar också till en känsla av att ha den här undersköna miljön riktigt nära. Här är det lätt att andas både inne och ute.

Bostadshuset är genomgående renoverat och mycket välskött. Det mesta är förhållandevis nyligen genomgånget eller utbytt. En del sådant är daterat till 2017. Det modernt utrustade köket som renoverades 2010 har sedan dess fått en marmorskiva, takfläkt, ommålade fönster och väggar med mera. Från köket når man även terrassen som är vänd mot Vättern och vem kan motstå att äta sommarmaten eller tillbringa sommarkvällen där?

Huset värms med luftvärmepump, golvvärme, radiatorer samt täljstens – och gjutjärnskamin och vedspis. Boytan är 160 kvadratmeter och den fördelas på fyra rum och kök.

Går man runt i huset väntar här och var synliga dekorativa atmosfärsskapande takbjälkar och en rad fina detaljer att upptäcka. Allt ger ett genomtänkt intryck. Ett rum som överträffar det mesta, även i andra hus, är badrummet på övre plan. Väggarna är klädda med vit lavasten, golvet är polerad marmor. I mitten mot fönster med den sagolika utsikten står ett generöst platsbyggt bubbel- och massagebadkar. Detta är inklätt i Kolmårdsmarmor och har mässingsfärgade kranar. Duschen har glasväggar och så vidare. Det här badrummet är gjort för fullständig njutning.

Mäklarens rent poetiska beskrivningar av boendet och av den här fastigheten som sådan kan man bara instämma i. Lindenäs Jeriko är en fastighet man sällan finner till salu, det är inte svårt att förstå varför.

Text: BO BÄCKMAN

Share