Fågelvik slott – som en hägring

sid19-gts

Fastigheten har ett av landets vackraste lägen, den har anor tillbaka till 1300-talet, är omsorgsfullt restaurerad på senare år och är sedan 1983 förklarad som byggnadsminne. Välkommen till Fågelvik slott som är veckans Gård till salu.

Valdemarsviks kommun har en nästan 700 km lång strandlinje, det är 70 mil av den av många ansedda mest underbara och vackra skärgården Sverige kan visa upp. Den som besökt de vattennära miljöerna här vet att det inte är några överord. Ord som paradis nämns inte sällan. Lägg då till ett vackert slott med anor ända tillbaka till 1300-talet, sagolikt beläget på en holme på Valdemarsvikens södra sida.

Fogelviks eller Fågelviks slott har en fascinerande historia. Det första Fågelvik var en kvadratisk borg med vallgrav. Lagmannen och riddaren Ulf Asbjörnsson (Sparre) var den som lät uppföra borgen. Släkten behöll godset från 1344 till 1812.

Fågelvik har varit uppskattat. Kung Karl Knutsson Bonde kan väl på 1400-talet knappast ha uttryckt sin kärlek till Fogelvik bättre än såhär: ”Medan jag var herre till Fogelvik var jag både mäktig och rik. Sedan jag blev konung i Svea och Göta land vart jag en arm och olyckelig man”

Nils Dackes härjningar kom att drabba Fogelvik som under 1500-talet förstördes. Borgen förföll. Under 1500-talet förstördes Fogelvik av Dackes bondehär, borgen stod sedan och förföll. En ny byggnades uppfördes i närheten av borgen (Gamlegård). När Gustaf Horn övertar slottet 1778, uppförs det nuvarande Fogelvik slott efter Carl Hårlemans ritningar.

Med åren förföll Fogelvik åter. Kapten Hans Wijk köper slottet 1897 och med hjälp av arkitekten Torben Grut restaurerar han Fogelvik. En viktig förändring sker 1982 då bröderna Sjöberg köper gården Fogelvik och delar den i två delar. Åke Sjöberg övertog jordbrukse-gendomen medan Inger och Gunnar Sjöberg övertog slottet.

1995 kom så Stefan Mannfalk med familj att förvärva slottsholmen med slottet och flyglarna. I samarbete med länsantikvarien påbörjades en intensiv renoveringsperiod. Familjen Mannfalk har fått Fogelviks slottsanläggning att återfå i sin fulla prakt.

Slottet har en boyta om 1 100 kvadratmeter för de 19 rummen och lika mycket biyta. Det finns uppgifter om att 20 av slottets 23 kakelugnar ska vara i bruk. Omfattningen och prakten i slottet kan inte här göras rättvisa så det får bli några exempel: Äldre stengolv och vackra väggmålningar i entrén, en unik oval matsal med en takhöjd om 6 m, väggmål-ningar av J B Masreleiz och utgång till altan mot sjösidan, två salonger och kabinett i fil samt bibliotek och ett ovalt biljardrum med vacker utsikt.

Nere i källarplanet, delvis oinrett, finner man ett modernt grovkök, matsal, två jungfrukammare, vinkällare och pannrum. Som en extra bonus finns även en före detta fängelsehåla!

Slottets flyglar är om 190 kvadratmeter vardera. Den östra används som bostad och den västra kan användas för fester och andra sammankomster. På tomten finner man även den så kallade Sommarstugan, ett hus om 60 kvadratmeter som med fördel kan tjäna som gäststuga. Gasverket har en byggnadsyta om 60 kvadratmeter och inrymde förr slottets gaspannor. Numera är byggnaden förråd och garage.

Fågelvik slott är till salu. Mäklaren Helena Karnsund på Sothesby´s Realty som har hand om försäljningen har beskrivit slottet med den kärlek och fascination det förtjänar.

Självaste Oscar II beskrev Fogelvik såhär: ”Där låg i gröna skärgårdslunder, ett ståtligt gammalt herreslott, så skönt i aftonrodnadens stunder, som vore det en hägring blott. Se det var Fogelvik, som låg där just; om paradiset, verkligen fanns på jorden, nog skaptes det en junikväll i Norden, helt i trakten av Tjust!”

Text: BO BÄCKMAN

Share