Fin gård med skogsinnehav

En mycket fin mangårdsbyggnad i traditionell stil och 180 kvadratmeter boyta. Gården är vackert belägen med ett markinnehav om 120 hektar, varav 87 är produktiv skogsmark. Välkommen till Fängebo Nergården 1 som är veckans Gård till salu.

Landskapet är varierat längs E22 mellan Gusum och Söderköping. Jordbruksbygd och skog avlöser varandra. Här finns också sjöar som den långsmala Strolången vid Ringarum.

Strolången har en intressant historia med flottning, bönders transport av spannmål till Hälla kvarn, översvämningar som gjorde att man ibland kunde ro till kyrkogårdsmuren och flera sjösänkningar.

Det är lätt att hitta till veckans gård om man följer E22:an. Man svänger av strax söder om Ringarum, åt öster in på väg 823 och kör någon kilometer. Här kan man skönja att den öppnare jordbruksbygden börjar lämna över åt ett skogigare landskap.

Veckans gård, Fängebo Nergården 1, har behagfulla vyer åt såväl öppnare mark som skog. Det som kanske framträder mest, förutom den vackra mangårdsbyggnaden, är den vinkelbygga ladugården vid vägen.

Med en gavel rak och traditionell och den andra avrundad på ett sätt som för tankarna till en rundloge som smält samman med byggnaden utgör den ett intressant och trevligt tillskott i gårdsbilden. Byggnaden inrymmer det gamla stallet, loge och höskulle.

Mangårdsbyggnaden från 1909 i ett och ett halvt plan med en mindre källardel, betonar en mycket fin traditionell stil. Den har förstås en balkong ovanpå den generösa stilrena verandan, som även är husets entré.

Stora fönster, som liksom verandan matchar husets övriga proportioner, borgar för en ljus skön bostad. Boytan är om 180 kvadratmeter som fördelas på sex rum och kök. Huset värms med direktverkande el samt sex eldstäder såsom kakelugnar.

Man kommer in i en hall med gott om plats. Här finns även en vedkamin. Som ofta är dispositionen i sådana här hus att man rakt in från hallen når vardagsrummet eller salongen. Så även här. På entréplanet finner man även köket som är modernt utrustat. Man har trevligt, och kanske praktiskt, valt att bevara den gamla bakugnen. Badrummet har klinkergolv, våtrumstapet och badkar.

På övre plan finns liksom på det nedre en rymlig hall, idag använt som vardagsrum. Här finns en kakelugn och utgången till balkongen. Till de två sovrummen finns stora sidovindar som är bra garderobsutrymmen. På det här planet finns dessutom ännu ett badrum.

I vinkel till mangårdsbyggnaden finns en äldre byggnad som är magasin och drängstuga. På tomten finns även det gamla svinhuset samt ett garage med två portar, det vill säga, med plats för två bilar.

Fastighetens totala areal uppgår enligt skogsbruksplanen till 120,2 hektar. Av dessa utgörs 87,2 hektar av produktiv skogsmark. Virkesförrådet är 12 831 skogskubik varav 7 000 har uppnått lägsta ålder för föryngringsavverkning. Inägomarken är på 24 hektar. 13 hektar är utarrenderad till den 14 mars 2020.

Fängebo Nergården 1 är en fin gård med stort skogsinnehav. Läget nära Ringarum och E22 ger möjligheter att enkelt ta sig till samhällsservice eller pendla till Ringarum och andra orter. Veckans gård har förstås också en skönt modernt boende.

Text: BO BÄCKMAN

Share