Fint boende med hästmöjligheter

Den välskötta mangårdsbyggnaden är belägen med utsikt över ett varierande landskap. Fastigheten har jakträtt, 3,5 hektar mark och möjlighet till småskalig djurhållning. Välkommen till Björkhyttan 417 som är veckans Gård till salu.

Lindesbergs trevliga tätort är belägen mellan sjöarna Råsvalen och Stora Lindessjön. De förbinds med Bottenån som rinner genom orten. Det är mycket omgivande jordbruksmark närmast tätorten, innan skogen börjar ta över.

Närmast nordost om Lindesbergs tätort finner man veckans gård, Björkhyttan 417. Man hittar enkelt hit från Lindesberg genom att köra mot Björkhyttan. Efter 2,5 kilometer tar man av mot Slöjsmossen och kör rakt fram. Björkhyttan 417 är det femte huset på vänster sida. Härifrån är det alltså endast fyra kilometer till centrala Lindesberg.

Mangårdsbyggnaden är välskött och har ett mycket fint läge som erbjuder en fin utsikt över det varierande landskapet. Huset fick nya fönster 2015. Ett par år tidigare installerades en bergvärmepump samtidigt som det drogs ny el på hela övervåningen. I källaren finns pumprummet samt matkällare.

Med sin tegelfasad påminner mangårdsbyggnaden om en större villa av den sort man vanligen finner inne i en tätort. Huset har angivet byggår till 1909 och är i ett och ett halvt plan med delvis källare. Det inrymmer fyra rum och kök. Boarean är om 133 kvadratmeter och till denna kommer en bitarea om 35 kvadrat.

Inne i huset infrias förväntningarna på ett modernt, trevligt och bekvämt boende med råge. Här finns väl tilltagna ytor som skänker såväl luftighet som svängrum. En klar bonus är de rymliga garderober och klädkammare som finns.

På första våningen finner man vardagsrum, matsal, kök med mera, däribland det fina duschrummet där även tvättutrymmet finns. Köket är snyggt och praktiskt. Här finns även en mindre matplats för vardagen då inte den härliga matsalen är ett mer naturligt alternativ. Matsalen är ett eget rum innanför köket och passar för familjens söndagsmiddag, testunder och liknande likväl som för större högtider.

Övervåningen välkomnar med en möblerbar hall. Här finns även sköna sovrum samt en klädkammare stor nog att inredas till ännu ett rum, kanske till sovrum, arbets- hobbyrum eller kontor.

Ekonomibyggnaden, en ladugård med loge, finns vid uppfarten till gården. Idag är den tidigare djurdelen inredd som verkstad där man enligt uppgift lätt kan installera hästboxar. Byggnaden inrymmer även vedbod och magasin.

Fastighetens areal omfattar totalt 3,5 hektar varav ett hektar åker i anslutning till gården. Till det kommer även 2,2 hektar skog och 0,3 hektar övrigt. Jakträtten följer köpet och blir tillgänglig för köparen vid tillträdet.

Björkhyttan 417 har möjlighet till djurhållning i mindre skala, kanske hästar eller några får. Med det hektar åker eller bete i anslutning till tomten är det praktiskt även i det avseendet. Både väg 50 och väg 68 finns nära. Här bor man strax utanför själv tätorten, nära underbar natur och samhälle. Vägnätet erbjuder en bekväm tillgång för längre resor.

Text: BO BÄCKMAN

Share