Fin gård vid bäcken

sid6_gts

En gång var skogsinnehavet omfattande. Idag är gården avstyckad. Förutom bostadshuset från 1800-talet finns flera andra byggnader, däribland en knuttimrad stuga från 1700-talet som kompletterar det genuina på gården vid bäcken. Välkommen till Åsebro 101 som är veckans gård till salu.

Norra Östergötland har genom historien haft mycket bergshantering. Ett område som präglats av detta är Hällestadsbygden väster om Finspång. En uppgift gör gällande att det redan 1282 bedrevs bergsbruk här. Det mesta är idag historia och lämningar i landskapet, men fortfarande finns verksamheter som lever kvar. Ett exempel är Borggårds Bruk som grundades redan 1550 och har produktion än idag.

Man tror att Hällestads första kyrka uppfördes under 1200-talet. Den har sedan följts av nyare kyrkor. En av dessa plundrades under Erik XIV:s tid av danskarna för att senare, 1726, brinna ner. Dagens kyrka invigdes 1895. Man kan ta del av bygdens fascinerande historia genom hembygdsföreningen och hembygdsgården. En gång per år ges det så kallade Gruvspelet vid Gruvstugan, den enda kvarvarande av en mängd byggnader, som fanns kring Hällestads Storgruva under sena 1600-talet.

Veckans gård, Åsebro 101, är belägen fågelvägen bara någon kilometer från Gruvstugan. Man svänger av från väg 51 mot Borggård strax öster om Hällestad. Sedan följer man Sörskatevägen några kilometer tills en förbudsskylt och en 40-skylt syns. Där är det höger och över en liten bäck och så ligger Åsebro där.

I boken Svenska gods och gårdar, från 1940, kan man läsa att fastigheten tidigare haft hela 300 hektar skogsmark. Det har också funnits ett par hästar, några kor, grisar, får och ett 30-tal höns på gården. Idag är gården avstyckad och omfattar endast 1,2 hektar mark. Holmen äger skogen.

De senare åren har Åsebro tillhört Hällestads hembygdsförening. Tidigare ägare donerade den dit i testamentet med villkor att föreningen skulle förvalta byggnader, växter med mera i dagens skick. Hembygdsföreningen kan inte längre sköta Åstorp på det sätt man önskar så därför bjuds den här hemtrevliga synnerligen charmiga och historiskt spännande lilla gården ut till försäljning.

Mangårdsbyggnaden i 1,5 plan är från 1890. Den har en boyta om 108 kvadratmeter samt biyta om 30. Huset värms med direktverkande el och vedspis. På nedervåningen är det här huset av traditionell karaktär ifråga om planlösning och liknande. Här finner man tacksamt att köket har den så omtalade generöst tilltagna ytan ett lantkök förväntas ha. Där finns sådant som matplats, kyl och frys, spis, fläkt, vedspis och skafferi. I duschrummet finns våtrumsmatta, våtrumstapet, varmvattenberedare med mera. På övervåningen finns ett sovrum och en kallvind som går att inreda till ytterligare ett rum.

Den knuttimrade parstugan på tomten är från 1700-talet. I den finns ett kök med matplats, vedspis och liten kyl. Allrummet har trägolv och en öppen spis med insats. I huset finns även wc.

På tomten finns flera andra byggnader. Ladugården inrymmer flera delar som vedbod, djurdel, loge och vagnslider. Boden, där el finns indragen, används som trädgårdsbod, magasin och liknande. ed trägolv. Friggeboden kan fungera som gäststuga. I anslutning, närmast sammanbyggt, till friggeboden finns ett garage.

Åsebro 101 är en härlig gård med spännande historia och en gemytlig framtid. Vem vill inte ha en sådan här mysig gård nära bäcken?

Text: BO BÄCKMAN

Share