Giftfritt vid sjön

Enskilt naturskönt läge vid sjö på en av Sveriges första biodynamiskt brukade gårdar. Bostadshus samt tre fritidshus och flera andra byggnader hör till. Jakt och fiske följer köpet. Välkommen till Godgölen som är veckans gård till salu.

Veckans gård, Godgölen, är belägen mellan Simonstorp och Rejmyre, nästan mitt emellan orterna. Den här bygden är mycket rik på historia. En ganska ovanlig del av historien är Rejmyre linbana som invigdes 1895 och revs 1930. Med den transporterades färdigt glas från glasbruket i Rejmyre vidare till järnvägsstationen i Simonstorp. Åt andra hållet skickade man råvaror till glasbruket. Sträckningen på den 14,5 kilometer långa linbanan passerade inte långt från Godgölen.

Bland det första man tänker på när man ser veckans gård är läget vid den långsmala lilla sjön, eller gölen, med samma namn som gården, Godgölen. Det är enskilt, det är skönt och vackert. Här känner man en sorts frihet som man bara vet finns med. Gårdsbilden är trevlig med maskinhall och det egna sågverket vid vägen och bostadshus och tillhörande byggnader nära sjön.

Permanentbostaden Storstugan från 1909 är i ett och ett halvt plan. Boarea är 112 kvadratmeter som fördelas på fem rum och kök. Huset värms med ett vattenburet system via vedpanna. På framsidan finns en rejält byggd inglasad veranda som mer är uterum.

Köket har matplats, vedpanna, spis med glaskeramikhäll, tio till femton år gamla vitvaror samt utgång till trädgården. Vardagsrummet har trägolv och öppen spis. I huset finns tre sovrum, ett på nedre plan och två på övre varav det ena är uppdelat i två avdelningar.

Lilla stugan från 1800 är även den i ett och ett halvt plan. Här är boarean 60 kvadratmeter. Huset inrymmer ett kök med trägolv, matplats, bänkspis, vedspis som inte används, kyl med mera. Det finns indraget kallvatten. I huset finns även ett vardagsrum med trägolv och braskamin samt ett sovloft.

Bodstugan om 30 kvadratmeter är i ett plan med vind. Här finns ett allrum med braskamin, ett sovloft, ett kök med matplats, trägolv och trinett. Liksom i Lilla stugan finns en vedspis som inte används. Huset har en altan.

Skogshuset från 1992 är i ett plan med vind och har en boyta om 30 kvadratmeter. Det har en storstuga med trägolv, braskamin, diskbänk och kyl samt två sovalkover.

På fastigheten finns flera andra byggnader som det egna sågverket, maskinhall, vedförråd, bastu, jordkällare med mera.

Den totala arealen uppgår till 36 hektar i ett skifte. 31,5 hektar utgörs enligt skogsbruksplanen av skogsmark. Den har ett virkesförråd om 5 374 skogskubik och en medelbonitet på 8,2. Skogen är grandominerad, 72 procent består av gran. Skogsbruksplanen anger att åkermarken är 2,1 hektar. Jorden är till största delen sandjord.

Här blir det riktigt intressant. Säljaren berättar själv att ”Godgölen har varit i familjens ägo sedan 1953 och är en av Sveriges första helt biodynamiska gårdar. Den har brukats som jordbruk fram till 1980-talet och som aktivt fritidsboende sedan dess. Hela gården är ekologisk/ biodynamisk och där har aldrig använts konstgödsel eller bekämpningsmedel.”

Godgölen är en smått unik gård med rofyllt läge, där vägen tar slut och man är i den skönaste natur. Gården kan till och med utvecklas åt självhushåll.

Text: BO BÄCKMAN

Share