Harmoni vid Stora Älgsjön

Ett vackert läge vid sjö med egen sandstrand och brygga. Renoverad mangårdsbyggnad från 1800-talet samt renoverad lillstuga. Tre hästboxar och tillgång till långa ridvägar. Välkommen till Älsebo 1, som är veckans Gård till salu.

I Östergötland finner man ofta gårdar med mycket fina lägen. Ett varierande landskap som glatt överraskar med det ena vackrare än det andra. En del gårdar har ett ovanligt fint läge.

Veckans gård, Älsebo 1, har just ett ovanligt fint, rent underbart läge, vid Stora Älgsjön nordost om Åby. Gårdens byggnader är uppförda längs stranden med den magnifika mangårdsbyggnaden från 1800-talet i två plan med vind ett sällsynt vackert läge. Som en förlängning av det här läget har förstås flera rum utsikt över sjön.

Huset är och har genomgått vad som beskrivs som en gedigen renovering där man bevarat det tidstypiska, till exempel plankgolv och spegeldörrar. Boytan är på 200 kvadratmeter som fördelas på åtta rum och kök. Huset värms med ett vattenburet system med sjövärme. Det finns flera eldstäder i huset som för närvarande inte är eldningsbara men som skänker en skön atmosfär i rummen.

Man har vid renoveringen verkligen lyckats med att flytta fram en äldre byggnads karaktär och ursprung till att fungera som modern, bekväm bostad på 2000-talet. 1800-talets utsökta känsla är närvarande i det här representativa hemmet.

Köket har Noblessainredning och är maskinellt välutrustat. Inbyggnadsugn, integrerad kyl och frys, glaskeramikhäll med mera finns här. En genröst tilltagen tvättho i porslin ger det där lilla extra utöver ett kök som redan i sig kan betraktas som extra. Matsalen påminner om en salong och härifrån ser man ut över sjön. Det kan knappast bli bättre!

Badrum och duschrum har kaklade väggar och förmedlar det gedigna smakfulla intryck som hela byggnaden i övrigt. De är fräscha och inbjudande. Platsbyggda bokhyllor finns i biblioteket och på övervåningens hall.

Övre våningens allrum som är beläget rakt ovanför matsalen ger även det en känsla av en mindre salong och även härifrån har man alltså utsikt över sjön. Sovrummen har målade trägolv och bör upplevas på plats för att man riktigt ska känna vilken atmosfär de har. På vinden finns en möjlighet att inreda ytterligare två sovrum.

Lillstugan är fastighetens andra bostadshus och är i ett och ett halvt plan. Även det är smakfullt och varsamt renoverat. Kanske är den genuina äldre atmosfären än mer närvarande här men inte desto mindre möter man ett väl utrustat modernt kök och även här ett badrum med kaklade väggar.

Ladugården inrymmer tre boxplatser och för den som önskar finns möjlighet att inreda med fler. Här finns skötselplats, uppvärmd sadelkammare och indraget vatten. Byggnaden har även höskulle, ett tidigare mjölkrum, loge, lösdrift med mera.

För hästägaren finns en 45 x 25 meter ridbana med naturgrus och belysning. Enligt taxeringen finns fyra hektar betesmark. Utöver detta så finns vad som beskrivs som ”oändliga ridvägar” att nyttja.

Älsebo 1 har förutom ett otroligt fint, vackert läge där egen sandstrand och brygga ingår, även bekväma avstånd till större orter. Det är bara två mil till Norrköping, fyra till Katrineholm och fem till Nyköping. Utöver det går skolskjuts fram till gården. Veckans gård är verkligen något utöver det vanliga.

Text: BO BÄCKMAN

Share