Hästgård med 9 rum

Loddby gård 1

Veckans gård till salu har ett magiskt läge med gammal äppellund och eklandskap i fonden samt vidsträckt utsikt över det öppna åkerlandskapet och Göta kanal. Fyra bostadshus och gedigen ladugård med tegelväggar och härlig rymd som kan byggas om till någon verksamhet eller till djurhållning.

Genom en trevlig allé leds du fram till ett  corps de logi med ursprung från 1800-talets början, en lagom stor bostad med högt till tak och gammal charm bevarad. Därtill finns två flygelbyggnader och ytterligare en bostad.

På gården finns även en park att återställa samt ett gammalt orangeri. Efter avstyckning beräknas arealen bli cirka sju hektar och innefattar då äldre betesmark som idag är skogbevuxen och en mindre åkerbit. Uppvärmning sker via bergvärme som förser alla fyra bostadshusen genom en kulvert. Cirka 17 km till Norrköping, cirka sju km Söderköping och 40 km till Linköping gör gården centralt belägen.

I boken Svenska Gods och Gårdar från 1939 går att läsa: ”Huvudbyggnaden, som är av trä, uppfördes troligen i början av 1800-talet. Den har två flyglar samt omgives av trädgård och park. Ekonomibyggnaderna äro uppförda på 1870-talet efter brand; magasinet äldre. Godset tillhörde troligen de av hertig Adolf Johans egendomar, som indrogos till kronan vid reduktionen. År 1783 innehades det av en Colliander och 1825 av H. Silverhjelm samt kom sedermera till herr J. T. Moll. 1853 ägdes egendomen av K. G. Du Rietz, 1861 av herr Lars M. Dahl och senare av herr A. F. Svartling, varefter den övertogs av herr Sven Odén, som var ägare 1869. Han efterträddes av änkan och 1894 av ryttmästaren Ludvig Odén. 1910-15 ägdes godset av källmästare E. Ströms sterbhus, från 1915 ägdes det av grosshandlaren Hugo Blomqvist, vartefter gården köptes av godsägare Anton Olsson. Slutligen inköptes den 1938 av den nuvarande ägaren från Olof Anton Olssons stbh. Gården har arrenderats av den nuvarande brukarens släkt sedan 1936. Arrendatorn arrenderade även hemgården i Färjestaden.”

Huvudbyggnaden är i två och ett halvt plan och entrén leder in i en hall med plastmatta och trapp upp till övervåningen. På bottenvåningen finns flera sovrum, duschrum med klinkergolv, badrum med klinkergolv, groventré och tvättstuga i ett före detta kök. Går vi trappan upp kommer vi till en trevlig hall med trapp upp till vinden. Här finns salongen med parkettgolv, öppen spis samt utgång till balkong. Vardagsrummet i nära anslutning har trägolv. Här finns ett kontor samt wc med klinkergolv och tvättställ. Vi går vidare in i köket med rymlig matplats, renoverat -16. På våningsplan två finns även två sovrum. På vinden hittar vi pigkammare, drängkammare och bibliotek eller ytterligare ett sovrum. Här finns gott om plats för förvaring.

Gårdens övriga byggnader är arrendebostaden i ett och ett halvt plan.

Entréplan. Sovrum 1 med trägolv och kakelugn (ej eldningsbar). Sovrum 2 med laminatgolv. Genomgångsrum med trägolv. Groventré med betonggolv, varmvattenberedare (el) till varmvatten och tvättmaskin. Badrum med tvättställ och badkar, renoverat 2017. Vardagsrum med parkettgolv och öppen spis. Wc med klinkergolv och tvättställ. Kök med matplats, plastmatta, vedpanna (anmärkning som behöver åtgärdas), spis med glaskeramikhäll, fläkt, diskmaskin, kyl och frys, alla från -17.

På övervåningen, sovrum 3 med trägolv och garderob. Badrum med klinkergolv, kaklade väggar, tvättställ, badkar och wc. Dålig stam, ok att duscha men bad rekommenderas ej. Renoverat -15. Oinredd vind med golv av spånskivor. Pigkammare.

Västra flygeln i ett och ett halvt plan. På ent-réplan, sovrum med parkettgolv och ett sovrum med plastmatta. Vardagsrum med trägolv och öppen spis (eldningsbar) samt utgång till altan. Duschrum med klinkergolv, kaklade väggar, tvättställ, duschkabin, wc och tvättmaskin. Kök med matplats, diskmaskin, spis, fläkt och kyl/frys. Övervåning med möjlighet att inreda till två rum.

Östra flygeln i ett och ett halvt plan. Entréplan. Hall med korkmatta. Vardagsrum med korkmatta. Matrum med korkmatta. Kök med korkmatta, matplats, spis med glaskeramikhäll, tvättmaskin, fläkt och kyl/frys. Övervåning. Hall med trägolv och sovalkov. Badrum med plastmatta, kaklade väggar, badkar, tvättställ, wc och fönster. Sovrum med trägolv.

Ladugård. Byggnaden är uppförd i trä och tegel/reveterat. Betonggolv och plåttak. Area om cirka 1000 kvm. Fd mjölkrum, kallvatten finns, varmvattenberedare ur funktion. Djurdel med plats för 40 kor, mjölkproduktion drevs fram till 1999. Foderutrymme med spannmålsficka och gammal spannmålskross. Tillbyggd del med foderlada och foderficka. Passat tork. Tillbyggd del med betonggolv och tömningsficka. Gödselplatta, utgödsling osäker funktion. Stor höskulle. Elen är frånslagen i hela byggnaden förutom i mjölkrum. Rekommendation att en köpare ser över elinstallationerna i byggnaden då de är av äldre datum.  

Värmecentral. Byggnad med betonggolv, reveterad fasad och betongpannor på taket. Byggnadsyta cirka 22 kvm. Bergvärmepump Thermia Robust 35 troligen installerad 2009, som förser gårdens bostäder med värme via kulvert. Total uppvärmd bostadsyta cirka 650 kvm. Oljepanna finns kvar som reservkraft. Oljetank finns på utsidan av byggnaden, föreläggande finns om skärmtak som behöver sättas upp.

Magasin 1. Byggnad uppförd på stengrund med väggar av tegel/reveterad med plåttak. Garage med jordunderlag. Förråd med trägolv och loft. Pumprum med betonggolv, hydrofor och vattenfilter. Matkällare med betonggolv. Byggnadsyta cirka 94 kvm.

Magasin 2. Byggnad uppförd på stengrund med väggar av tegel/reveterad med enkupigt tegeltak. Förråd med trägolv och loft. Carport med grusunderlag. Dass. Byggnadsyta cirka 162 kvm.

Text: Helena Karlsson

Bild: Adam Afzelius och  Anders Ristenstrand, Husfoto

Share