Hästgård norr om Boren

sid19GTS

Fria luftiga vyer mot Borens norra strand finns söder om det stora bostadshuset. Här finns 220 kvadratmeter hemtrevnad, en stalllänga med fem boxar och fem hektar beten. Välkommen till Högby 317 som är veckans Gård till salu.

Längs väg 34 norr om sjön Borens klara vatten uppvisar länet bland sina skönaste vyer. Om ljuset ligger rätt är utsikten över sjön stundtals rena skådespelet. Hagmarker som här och var sträcker sig ned mot stranden bidrar till upplevelsen. Stanna bilen och njut.

Runt Boren finns mycket av Östergötland samlat. Göta kanal och Motala ström rinner genom sjön som har Borensberg i östra änden och Motala i den västra. På södra sidan breder slättbygden ut sig, här finns Ulvåsa slott, Ekebyborna med mera.

Här, norr om Boren, har landskapet övergått i mellanbygd med en allt mer tilltagande skog ju längre norrut man kommer.

Veckans gård, Högby 317, är belägen utanför Borensberg strax norr om Boren. Söder om gården är det övervägande öppen mark ner mot sjön. Det är luftigt, välskött och inbjudande med beten och åker närmast.

Bostadshuset från 1909 är i 1 ½-plan. Det har idag en boyta om 220 kvadratmeter samt 30 som klassas som biyta. Huset värms med direktverkande el och kamin. Under senare år har flera tillbyggnader och renoveringar gjorts. Här kan nämnas det generösa trädäcket som tillkom under 2013. Entrén har matrummets stora fönster till vänster och man kliver in i en stor hall intill.

Utifrån kan man ana ett bekvämt och trevligt boende, men det är ändå något av en överraskning som väntar innanför dörren. Liksom miljön kring gården är det luftigt, öppet och man andas lätt härinne.

Genom att utnyttja husets äldre byggnadsdetaljer som inredningsfinesser blir interiören än mer modern än om det var nybyggt. Frilagda takbjälkar och väggtimmer som målats ger en genuin lantlig känsla som bidrar till mysigaste hemtrevnad. En något ovanlig planlösning kompletterar och fulländar.

Matrummet är tilltaget för att rymma många gäster. De stora fönstren gör rummet befriande ljust och skönt. Som en extra bonus kan man ta sig ut till trädäcket härifrån. Innanför matrummet finner man köket. Det har ett massivt trägolv och frilagda takbjälkar. Här finns förstås, man förväntar sig det i det här huset, en traditionell svart vedspis bland den i övrigt moderna utrustningen.

På den övre våningen möts man av en stor yta som utgörs av allrum. Ett litet sovrum är beläget mitt emot trappans uppgång medan två ytterligare finns i huset gavellägen. Båda har så kallade kattvindar.

Gården har en tydlig profil för häst. Stallängan om 90 kvadratmeter har fem boxar, en för storhäst och tre för ponny. Längan har en inbyggd ligghall och plats för lösdrift. Det finns flera praktiska lösningar som att halm kan förvaras i anslutning till stallet. Fastighetens areal om fem hektar används uteslutande till bete och vall, fyra respektive ett hektar.

Högby 317 erbjuder ett modernt och hemtrevligt boende i en vacker miljö. Det är nära till väg 34, Borensberg och Motala. Från gården är det bara 600 meter till en busshållplats som trafikeras av bussar till Borensberg, Linköping och Motala. Det är centralt belägen landsbygd.

Text: BO BÄCKMAN

Share