Hästgård vid Glan

Bostad om generösa  145 kvadratmeter med  93 kvadrat biarea, flera  ekonomibyggnader samt  mark i ett skifte. Fem  hästboxar och ridbana  hör till. Jakträtten följer  köpet. Välkommen till  Lilla Rökstorp som är  veckans Gård till salu.

Längs vägen mellan Skärblacka  och Finspång finns  många intressanta platser. Den  södra halvan upp till strax innan  Doverstorp utgörs mestadels  jordbrukslandskap och skog. Vid  den östra sidan av vägen ligger  sjön Glan som är känd för sitt  goda gösfiske. I vattnet finns det  också gott om abborre och storgädda.

Vid Glans strand på den här  sträckan av sjön ligger Glansgruvan.  För den som vill ut och  upptäcka, uppleva och ta del av  både kulturhistoria och natur  finns en vandringsled att följa.  Den är 3,6 kilometer lång och  är ett samarbete mellan Vånga  hembygdsförening, länsstyrelsen  och berörda markägare.

Veckans gård, Lilla Rökstorp,  är belägen ett par tre kilometer  söder om Doverstorp. Här finns  ett generöst boende, flera praktiskt  belägna ekonomibyggnader  och mark i ett skifte samt en trevlig  helhet. Gården är i nutid renoverad  och uppbyggd av nuvarande  ägare för att bli så här fin.

Mangårdsbyggnaden från  1942 är i ett och ett halvt plan  med källare. Den helrenoverades  1998. Huset värms med  vattenburet system via vedpanna.  Boarean uppgår till generösa  145 kvadratmeter och till den  finns en biarea om 93 kvadrat.  Bostaden har sju rum och kök.  På utsidan finns en härlig altan  om cirka 20 kvadratmeter under  tak. Huset har fiberburet bredband  installerat.

Det är en luftig och fräsch  bostad. Köket är modernt utrustat  och inrymmer även en fin  gammal vedspis. Duschrummet  är renoverat 2016 och har klinkergolv,  kaklade väggar, spotlights  i taket med flera trivselhöjande  delar. Det är även förberett  för bubbelbadkar.

Källaren är stor och väl inredd  med matkällare, klädvårdsavdelning,  förråd med betonggolv,  duschrum, tvättmaskin, pannrum  med mera. Här finns också  ett stort kassaskåp som ingår i  försäljningen.

Ladugården har en area om  300 kvadratmeter. Här finns en  stalldel med betonggolv, fem  boxar och en spilta. Sadelkammaren  har indraget vatten. Det  finns lösdrift med betonggolv,  loge förråd med mera. För hästarna  finns en ridbana på tomten.

Maskinhallen från 2015 är  12 x 18 meter med en takhöjd på  5,5 meter. Magasinet är i två  plan och inrymmer bland annat  ett gästrum.

Fastighetens areal uppgår  sammantaget till 17 hektar i ett  skifte. Av dessa utgörs åtta av  åker, två av bete och fem av  skogsmark. Trädslagsfördelningen  är att 50 procent utgörs av  björk, ytterligare 20 är andra lövträd.  Resterande fördelar sig på  20 procent tall och 10 gran. Ingen  mark är utarrenderad och köparen  har alltså tillgång till den  från tillträdesdagen.

Jakträtten följer köpet. Man  jagar älgkalv, dovhjort, rådjur  och vildsvin.

Lilla Rökstorp är verkligen den  riktiga hästgården men här finns  även utrymme för mer. Läget nära  väg 215 betyder ett bekvämt  pendelavstånd till Norrköping,  Linköping och Finspång. Säljaren  säger själv: ”Läget på gården  är perfekt, lagom avstånd till det  mesta, skönt att inte ha en lång  grusväg för att nå hit utan man  är uppe ganska omgående på stor  väg.”

Text: BO BÄCKMAN

Share