Högt läge med en glimt av Dovern

sid20GTS

Det höga läget ger en vacker utsikt. Mangårdsbyggnaden är renoverad och det finns en extra bostad. 16 hektar mark, ladugård, flera andra byggnader samt ett eget sågverk hör till. Välkommen till Össby Fjärdingsgård som är veckans Gård till salu.

Vägen söderut från Risinge kyrka till Doverstorp går genom ett skönt och relativt öppet kulturlandskap. Man närmar sig allt mer sjön Dovern. Vägen kommer att passera en bro över sundet mellan Dovern och Glan innan själva
Doverstorp. Vyerna kan vara underbara här om ljuset ligger rätt.

Den som kommer från väg 215 ska passera den här trevliga bron medan den som kör söderut från Risinge bör ha ögonen öppna strax innan. Veckans gård, Össby fjärdingsgård, är belägen öster om Dovern och därifrån kan man se en glimt av sjön. Det är en mycket fin gård med många byggnader och omgiven av öppen jordbruksmark med inslag av skogspartier.

Mangårdsbyggnaden från 1890 är i 1 ½ plan och pryder sitt höga läge med glans. Huset är renoverat har en boarea om 180 kvadratmeter. På utsidan finns ett altandäck om hela 75 kvadratmeter med härlig utsikt, ett inglasat uterum om 18 kvadratmeter och dessutom en glasveranda. Ovanpå glasverandan finns en balkong. Det är en vacker och imponerande bostad som har sitt lantliga signum väl bevarat.

Inne i bostaden är det modernt, snyggt, ljust och fräscht. Köket är ett Ikea-kök där finns inbyggnadsugn, inbyggnadsmikro, induktionshäll, vitrinskåp och bardisk. Det kombinerade duschrummet och tvättstugan har klinkergolv och kaklade väggar. Matrummet har trägolv, öppen spis med insats och härifrån finns en utgång till altandäcket.

Sovrummen en trappa upp är sådana man harmonisk vaknar i efter en natts god sömn. Är det dessutom ljus sommartid med fågelsång utanför kan det knappast vara bättre. Häruppe på andra planet finns också utgången till balkongen i hallen, kattvindar med mera.

Den andra bostaden, annexet, är i ett plan och byggd 1920. Boarean är 25 kvadratmeter och till den finns 10 kvadrat i biyta. Här finns ett allrum med sovalkov samt ett arbetskök. Duschrummet har klinkergolv och kaklade väggar. Det och köket renoverades 2015.

Fastigheten har flera andra byggnader däribland ladugården om 500 kvadratmeter. Det före detta kostallet, verkstaden och logen finns där och köparen kan iordningställa byggnaden för djur eller annan verksamhet.

På gården finns även ett sågverk. Det är ett Karaverk från 1984 som har ett sågbord med en läng på tio meter och en sågklinga som är 1,10- 1,20 meter. Sågen klassas som enmanssåg. Vare sig man vill såga sitt eget virke eller hyra ut sågen är den en ovanlig tillgång.

Jakträtten följer köpet. Älg, rådjur, hjort, vildsvin och småvilt finns på markerna.

Härifrån är det bara nio kilometer till Finspång och två och en halv mil till Norrköping. Läget nära två sjöar betyder här att det är cykelavstånd till badmöjligheter. Össby fjärdingsgård har det man kan önska av lantlig trevnad och lite till. Här finns också möjligheter att ha verksamhet.

Säljaren berättar själv: ”En dröm att förvärva en gård. Närhet till storstadsregionen. Underbart läge, otroliga vyer. Stillhet som behövs i vårt stressade samhälle. Många möjligheter för näringsverksamhet.”

Text: BO BÄCKMAN

Share