I levande vacker bygd

jb_sid6_GTS

En värdig mangårdsbyggnad med utsikt över Fåsjön. Bra ekonomibyggnader däribland en fin maskinhall. Markalternativen är 2 eller 4,5 hektar. Badplats på gångavstånd. Välkommen till Bovik 110 som är veckans gård till salu.

Järnboåsbygden är ett samlingsnamn för ett antal byar belägna kring Järnboås, 20 km nordväst om Nora. Här finns en härlig natur och vad man själva benämner som ett sprudlande förenings-, kultur- och företagsliv. Järnboåsbladet är en liten tidning som regelbundet ges ut med nyheter om bygden. I själva Järnboås finns skola, förskola och fritidshem och en servicepunkt med livsmedelsaffär och café.

Här arrangeras också varje år Nordens största hantverksmarknad, Larsmäss vid Järnboås bygdegård. Kvalitetsmarknad, uppträdanden och annat hör till. I bondepraktikan ansågs att om solen sken klart på Larsmäss, den tionde augusti, så blev hösten mild, men man hade en sträng och besvärlig vinter att vänta.

Veckans gård, Bovik 110, är belägen i Järnboåsbygden vid Fåsjöns norra ände, nästan rakt väster om Lindesberg och svagt nordväst om Nora. Fåsjön omges av jordbruksmark som blandas med partier av löv- och barrskog.

Runt nästan hela sjön finns gårdar och fritidshus. Enligt Länsstyrelsens uppgifter klassas Fåsjöns ekologiska status som god. Förutom några av de vanliga fisk arterna sägs att sjön även har ett sparsamt bestånd av öring. En riktigt ovanlig art, flodpärlmussla, finns i den inrinnande Rastälven samt i Vasslabäcken som mynnar i Rastälven.

Bebyggelsen på Bovik 110 är samlad i rad med högt läge. Mangårdsbyggnaden med sin pelarförsedda framsida är i grunden en traditionell större lantlig bostad och ger att värdigt välskött intryck. Pelarna från den öppna entréverandan fortsätter upp till andra våningens balkong i samma öppna stil som verandan vilket är ett mycket stilfullt drag. På husets högra sida, i sydläge, finns en inglasad altan om 20 kvadratmeter. Den har både skjutbara fönster och infravärme.

Mangårdsbyggnaden från 1923 är i 1,5-plan med källare och har generösa ytor. Boytan uppgår till 180 kvadratmeter och till den kommer ytterligare 100 kvadrat i biytor. På första våningen finns ett välutrustat Marbodalkök, vardagsrum, ett kaklat badrum, kontor med mera. Övre våningen har förutom sovrummen, en möblerbar hall med utgång till balkongen samt en isolerad sidovind som kan användas till ytterligare sovrum eller kontor. Källaren inrymmer tvättstuga, torkrum och hobbyrum.

Till höger om bostaden finns maskinhall och ladugård praktiskt uppförda. Arean på ladugården är 485 kvadratmeter. Den har även ett källarplan under djurstallet.

Maskinhallen från 1983 om 120 kvadratmeter är även gårdsverkstad. Med en porthöjd om 4,95 meter och rikligt med belysning och trefasuttag är den en verklig tillgång. Arbetsbänkar, isolerad arbetsbod med element med mera finns också. Här finns även indraget vatten.

Bovik 110 erbjuder möjligheter att bo i en vacker levande bygd, driva egen rörelse eller pendla till jobb. Man når orter som Nora, Lindesberg, Örebro med flera inom en ganska bekväm radie. Gården i sig med generösa boytor och utsikt över Fåsjön och den närmaste jordbruksmarken är en skön plats att leva och verka på.

Text: BO BÄCKMAN

Share