I varierad skön bygd

Enskilt och trevligt läge. Bostad med fyra rum och kök. Totalt 16,2 hektar mark varav 14 utgörs av skog. Den nya skogsbruksplanen är anpassad för att klara kraven för skogs – certifiering. Välkommen till Dynestad Marielund som är veckans gård till salu.

Kanske räcker det med att till en början nämna namn och begrepp som Västerviks kommun, Gamleby, Tjust skärgård och Ankarsrum. De flesta får säkert en bild av en varierad och trevlig bygd man gärna besöker eller gärna skulle bosätta sig i. Skogar, skärgård, sjöar, vackert skiftande landskap, anrika små orter, driftighet, friluftsliv och så vidare.

Det som vi idag känner som staden Västervik har i sig en oväntad bakgrund. Västervik är inte grundad i den traditionella meningen utan har uppstått ”i en skärningspunkt av handelsvägar till lands och till sjöss”. Egentligen uppstod Västervik i nuvarande Gamleby.

Inåt landet finner man det välkända Ankarsrum, Västerviks kommuns tredje största ort, som omnämns redan cirka 1430. Då lär ortens namn varit Jangolsrwme för att 1544 ha fått det namn, Ångersrum, som mer liknar sitt nuvarande. Från bruket som grundades 1655 har bland annat spisar och badkar levererats. Hanteringen av järn upphörde 1977. Idag finns här skola, förskola, butik, bensinstation, hälsocentral, folkets hus, idrottsplats med mera.

Norr om Ankarsrum finns Blackstad socken. Förr gick huvudvägen mellan Västervik och Vimmerby genom Blackstad. Det berättas om bygdens bördiga jordar och ett stort antal aktiva hantverkare här.

Öster om Blackstad, vid Långsjöns norra ände, finns Hummelstad som är kommunens geografiska mittpunkt. Här sägs hunnerkungen Humble vara begraven tillsammans med sin svärson. Vidare sägs att det är just kung Humble som gett namn till Hummelstad.

Veckans gård, Dynestad Marielund, är belägen väster om Långsjön mellan Ankarsrum och Blackstad. Det är en skogsfastighet om16,2 hektar varav 14 hektar utgörs av produktiv skogsmark. Läget är enskilt, skönt och ombonat av skogen. I södra änden av fastigheten finns en mindre göl, Söregöl.

Bostadshuset i 1,5-plan antas vara uppfört omkring år 1900. Huset har en traditionell stil med brutet tak. Det har fyra rum, tre sovrum och ett vardagsrum, samt kök. Boarean uppskattas till 80 kvadratmeter. Huset värms med ved genom tre rörspisar och en järnspis.

En genomgående och trevlig detalj i husets interiör är de genuina trägolven. Det känns äkta och passande för den här byggnaden. Man finner även andra äldre detaljer som ger samma atmosfär. Köket har också trägolv. Härinne finns även bakugn och järnspis. I vardagsrummet är en av de tre rörspisarna placerad, de övriga två finns i sovrummen.

Nära bostadshuset finns ett förråd om cirka 20 kvadratmeter samt en friggebod. Några meter längre bort finns ett större förråd om 50 kvadrat med skjutport och plåttak.

Fastighetens totala areal uppgår till 16,2 hektar. Av den är 14 hektar skog med ett vireksförråd på 3 000 skogskubik. En ny skogsbruksplan upprättades under förra året. Planen sträcker sig över tio år och är anpassad för att klara kraven för skogscertifiering enligt FSC och PEFC.

Själva boendet är naturnära, enskilt och skönt i en bygd som erbjuder mycket. Inom bekvämt räckhåll finns den underbara Tjust skärgård och naturligtvis även Västerviks hela utbud av service och nöjen.

Text: BO BÄCKMAN

Share