Insidan räknas

jb_sid6_GTS

Två bostadshus i en äldre trädgård kan bli ett drömboende några kilometer från Bråvikens södra strand. Flera andra byggnader hör till den här fastigheten. Välkommen till Bylingstad som är veckans gård till salu.

Det finns onekligen många möjligheter till trevliga upplevelser. Vikbolandets levande jordbruksbygd, natur, kultur, gårdsbutiker, havsnära miljöer, skärgård med mera är som en buffé för den som vill se sig om. Halvön är tre gånger fem mil stor med vattenkontakt i tre väderstreck. Några kallar Vikbolandet för Landet mellan vikarna, andra kallar det Östergötlands Österlen.

Veckans gård, Bylingstad, är belägen några få kilometer från Bråvikens södra strand, nära Vikbolandets centralort Östra Husby. Mauritsbergs slott finns i nordost och färjan över Bråviken till Kolmårdssidan i nordväst. Tar man färjan nås Kvarsebo, djurpark, Jönåker eller anslutning till E4 för vidare färd norrut mot Stockholm utan att först åka omvägen över Norrköping.

Det är med en fläkt av hur den närmast romantiska föreställningen av en gård från förr som Bylingstad tar emot. En del gårdar har den där atmosfären som tagen ur den trevligaste bok eller tavla. Mangårdsbyggnaden från 1870 med bostadsflygel och magasinsflygel omgivna av en äldre trädgård ger en gårdsbild så väl förankrad och genuin att allt verkar lika uppvuxet ur marken som de stora träden vid grindstolparna. Det är självklart, självsäkert och vittnar om en tid av anspråkslös ändå medveten stilkänsla och gemyt.

Två verandor vetter in mot trädgårdens entrégång. Mangårdsbyggnadens traditionella trivsamma veranda har en nödvändig men behärskad snickarglädje, precis som det ska vara till ett sådant här hus. Bostadsflygelns punschveranda är även den något av ett måste, det inser man när man ser den. Mangårdsbyggnaden har dessutom både altan och inglasat uterum.

Exteriör och interiör är inte helt i fas. Idag ger byggnadernas yttre ett mindre lockande intryck då de är i behov av en del arbete, men interiörerna är desto mer betryggande och lovande. Det är en mycket positiv överraskning att se sig om inne i husen. Flera äldre delar såsom eldstäder, trägolv och spegeldörrar finns kvar.

Såväl en synbart målmedveten renovering som modernisering har utförts. Bland rummen i mangårdsbyggnaden måste det generösa allrummet på första våningen i mangårds-byggnaden nämnas. Det öppnar för samvaro och aktiviteter. Möjligen är det en ny planlösning, kanske är den gamla lyft till en ny nivå. Man inser värdet av ett sådant här rum redan första gången ytan behövs.

Fastighetens ladugård från 1896 har en stalldel, verkstad, magasin och loft. Logen har en logbana och inrymmer även en tröskloge. Tomtarean uppgår preliminärt till 10 000 kvadratmeter.

Bylingstad kräver en del arbete, men är ändå en rimlig utmaning för den som vill ha chansen att påverka sitt boende. Trädgården med ett antal uppväxta fruktträd utgör redan i sig en väsentlig del av en skön boendemiljö. Det är som gjort för att skapa sin egen idyll här på Vikbolandet, nära Bråvikens södra stränder.

Text: BO BÄCKMAN

Share