Jakt, fiske och skogsbruk

Ett timrat enplanshus från 1998. 17 hektar mark och 7 hektar vatten. Här finns ett skönt boende i skogen med egen strand, jakt, fiske och skogsbruk. Välkommen till Brudgumstorp som är veckans Gård till salu.

Hällefors är beläget i ett landskap sedan århundraden präglat av bergshantering. Själva ortens förste kända nybyggare kom först under 1500-talets slut. Hos Hällefors kommun kan man läsa: ”Ännu i början av 1500- talet var trakten kring Helleforsen ödemark, en svårtillgänglig urskog där björn, varg och lo kunde leva utan konkurrens från människan”.

1590 kom så finnen Simon, den första nybyggaren man känner till, och byggde ett torp vid sjön Sången. Han kallades Simon i Sången eller Simon Finne. Under 1600-talet hittade hans ena son silver i trakten som i och med detta blommade upp.

I Hällefors kommun finner man Grythyttan, idag berömt inte minst för sin gastronomi. 1641 gav dock silverfyndigheterna Grythyttan stadsrättigheter som drottning Kristina redan 1682 drog in.

Veckans gård, Brudgumstorp, är belägen nästan rakt öster om Grythyttan på andra sidan sjön Sörälgen och norra änden av sjön Halvtron. Det är fågelvägen inte en mil mellan Brudgumstorp och Gryhyttan men ändå är det två sjöar mellan. Öster om gården tar nästa sjö, Svarttjärnen, vid bara ett par hundra meter från gårdscentrum. I Svarttjärnen har fastigheten huvuddelen av sitt vatteninnehav, 6,7 hektar, fiskerätt samt en egen strand om 370 meter.

Själva bostaden är ett timrat enplanshus från 1998. Det är uppfört av timmer från den egna skogen. Boarean är på 65 kvadratmeter som fördelas på två rum, storstuga samt kök. Huset värms med direktverkande el samt med den Roslagskamin som finns i storstugan. Entrén finns på den inbjudande terrassen eller verandan.

Inne i huset finner man en hall med garderober. I förlängningen av hallen till husets andra långsida finns tvättrum med dusch och toalett. Storstugan och köket ligger till vänster räknat från entrén. De går trivsamt och socialt samman i en öppen planlösning som möjliggör samtal med familj och/eller gäster medans måltider förbereds. I husets högra del räknat från entrén finner man två sovrum.

Fastighetens areal uppgår till cirka 17 hektar. Av den utgör den produktiva skogsmarken ungefär 16 hektar i ett skifte. Skogen domineras av tall, 67 procent. Vatteninnehavet fördelar sig 6,7 hektar i Svarttjärn och 0,4 i Halvtron.

Att bo såhär skogsnära, eller faktiskt i skogen, med två sjöar nära erbjuder många möjligheter till jakt och fiske. Köparen kan åtnjuta sådana rättigheter från tillträdesdagen. Här finns förstås många andra möjligheter till ett underbart friluftsliv. Man kan paddla, vandra, utforska natur och kulturlämningar eller bara njuta av livet och samla nya krafter. Det här är ju också avhängigt hur långt från de egna markerna man vill söka sig. Bara närheten till Grythyttan och vägen dit erbjuder mycket.

Brudgumstorp med sin sportstugeliknande timrade mysiga bostad och innehav av skog och vatten något ovanligt att erbjuda.

Text: BO BÄCKMAN

Share