Jakt och fiske i Sankt Anna

Jakt och fiske ingår i den här skogsfastigheten med 78 hektar mark. En fritidsbostad som använts till jaktstuga hör till, liksom 1,2 kilometer egen strand och hänförande utsikt över Finnfjärden. Välkommen till Plöjorna som är veckans Gård till salu.

Behöver det sägas mer än Sankt Annas skärgård? De flesta har bilden klar, sannolikt är den bilden något i stil med en underbar skärgård som erbjuder naturupplevelser, båtliv, bad, kultur med mera. Med både permanentboende och sommarboende är den här delen av skärgården levande året runt, även om antalet boende av förklarliga skäl är färre på vinterhalvåret.

Förr var livet kärvt i skärgården, men under 1800-talet blev det snabbt bättre. Då började städerna växa på allvar och det kom nya marknader för de mångsidiga skärgårdsborna. Fisk, saltströmming, sjöfågel, ved och jordbruksprodukter kunde säljas i stora mängder.

I Tyrislöt ligger Skärgårdsmuseet som ägs och drivs av Sankt Anna hembygdsförening. Museet skildrar skärgårdsbornas levnadsvillkor i gången tid och ger också utblickar och information om dagens möjligheter att leva och verka i skärgården. Huvudtema är givetvis fisket.

Bruksbåtar som roddsump, segelöka och notöka visas liksom olika fiskemetoder. Här berättas också om sjöfågeljakt och andra fångstsätt. Skärgårdsjordbrukets enkla redskap, visthusbod och kök visas också.

Veckans gård, Södra Finnö 1, Plöjorna, är belägen sydost om Tyrislöt fast på andra sidan Finnviken. Fågelvägen är det bara kilometrar mellan. Man hittar enkelt hit till exempel genom att från Valdemarsvik köra norrut mot Södra Finnö dit väg 218 leder. Från Valdemarsvik är det ungefär 2,7 mil.

Till fastigheten hör ett bostadshus i ett och ett halvt plan från 1880 på torpargrund. Huset har genomgått såväl renovering som tillbyggnad, med hall och badrum, under 1990-talet. Man har gemensamt vatten med Finnö fritidsområde. Det finns en elcentral med automatsäkringar och en för närvarande inte godkänd eldstad. Innan överlåtelse till ny ägare kommer renovering att ske.

Det är en trevlig bostad där gammalt och nytt samsas väl. Äldre innerdörrar och dörrhandtag förstärker den gemytliga känslan av en äldre bostad. Jämte sådant utgör det mer moderna badrummet med golvvärme, wc, tvätt och dusch en välkommen bekvämlighet. Huset har ett kök med såväl elsom vedspis samt kyl och frys. Det stora rummet har liksom det mindre sovrummet en öppen spis. Vinden är oinredd.

Fastighetens areal uppgår till totalt 78,2 hektar varav 60,4 är skogsmark. Enligt skogsbruksplanen från 2015 uppgår virkesförrådet till 7 200 skogskubik och medelboniteten till 5,6. Inägomarken är 44,6 hektar. Fastigheten Finnö 3:2, som veckans gård ingår i, ligger under avstyckning. Ett område av Finnö 3:2 ska avstyckas och därmed bilda en ny fastighet vilken ska säljas.

Jakten följer köpet. Fastigheten ingår i öns älgjaktslag om 8oo hektar. Småviltsjakten bedrivs däremot enskilt. Det kommer även tillhöra en andel i fiske för fastigheten.

Plöjorna har ett fint läge med utsikt över Finnfjärden i den så uppskattade och underbara S:t Annas skärgård. Den skärgårdsnära och speciella naturen erbjuder stora upplevelser vare sig man jagar, fiskar, bara strosar runt eller tar en tur med båten. Att ha ett fritidshus eller en jaktstuga här öppnar för många trevliga dagar.

Text: BO BÄCKMAN

Share