Jugend vid Ramunderberget

Mangårdsbyggnaden är i stilfull jugend och omges av flera byggnader. Fastighetens areal är dryg 88 hektar varav 45 utgörs av skog och 35 av inäga. God jakt finns. Välkommen till Stora Vännerstorp gård som är veckans gård till salu.

Idag är anrika historiskt betydelsefulla Söderköping en trevlig stad att bo och verka i. Staden är också ett uppskattat besöksmål med ett stor utbud av attraktioner däribland det mäktiga Ramunderberget vars klippvägg intill Göta kanal reser sig 70 meter över staden. Berget har genom historien präglat och även skyddat Söderköping.

Ramunderberget är numera ett uppskattat friluftsområde och från år 2000 är det ett 171 hektar stort naturreservat, som ägs av Söderköpings kommun. Norr om Ramunderberget, ligger Borgberget. Här finns Sveriges största fornborg på fastlandet. Man finner bland annat Ramunders hus, ett 100 meter brett klapperstensfält, i fornborgen.

Veckans gård, Stora Vännerstorp gård, är belägen endast någon kilometer från stadskärnan, mellan Ramunderberget och Borgberget. Den är alltså omgiven av dessa fantastiska berg som erbjuder möjligheter till härligt friluftsliv kryddat med kulturlämningar, bokstavligen runt knuten.

När man ser den här gården är det, bortsett från läget, en del som framstår som särskilt attraktiv och faktiskt smått överraskande. Det är den vackra mangårdsbyggnaden i jugendstil från 1906. Vanligen förknippas en sådan byggnad med stadsbebyggelse och kanske har närheten till Söderköping influerat stilvalet. Oavsett vilket så är huset något extra.

Byggnadens gula fasad med roströda markerade gavlar, ramar och detaljer får huset att framträda behagfullt i gårdsbild och landskap. En del som ännu mer förhöjer det sköna intrycket är den glasveranda med en inglasad balkong ovanför som utgör tongivande drag på framsidan. I fönstren på veranda och balkong finns färgade glas som bildar dekorativa mönster. De här mönstren med rektangulära turkos inslag där kvadratiska mörkare rutor smakfullt avslutar de ljusare linjerna kan anas i betydligt modernare arkitektur.

Bostaden har en boyta om 180 kvadratmeter som fördelar sig på åtta rum. Här finns två kök, ett på nedre plan och ett på övre. Det övre är ett äldre kök från den tid då man hade generationsboende i huset.

Inne i huset finner man tre salar med trägolv i fil på nedre plan. I två av dessa finns kakelugnar. Till vänster om hallen ligger det rymliga köket som har vedspis och köksingång med pannrum. På övre plan finns bland annat tre sovrum och ett kontor samt fyra sidovindar. Huset värms med bergvärmepump. Det är i behov av renovering.

På tomten finns flera byggnader såsom en flygelbyggnad, ladugård, magasin med mera. Någon kilometer öster om gårdscentrum finns även ett torp. Det saknar vatten, el och avlopp.

Fastighetens areal uppgår totalt till 87,7 hektar. Av dessa är 45,5 produktiv skogsmark med ett virkesförråd om drygt 5 200 skogskubik. Inägomarken är 35,4 hektar. Jakten uppges vara god köparen har den tillgänglig från tillträdesdagen. Man jagar framför allt klövvilt.

Stora Vännerstorps gård erbjuder ett vackert boende. Det ska också påminnas om att gården är belägen nära Östersjöviken Slätbaken. Här finns mycket av det bästa runt hörnet.

Text: BO BÄCKMAN

Share