Knösen i vacker östgötabygd

gts

En samlad areal om 66 hektar, varav 35,5 är skog. Bostadshus och ekonomibyggnader är vackert belägna i kulturbygden nära Vättern. Välkommen till Knösen som är veckans Gård till salu.

Längs den Vätternära sträckan norr om Motala finns smått unika bygder som av många anses vara bland de mest vackra som Östergötland kan visa upp. Bara närheten till Vättern är i sig något som betyder något utöver det vanliga. Naturen, kulturlandskapet, ljuset med mera är speciellt här.

Västra Ny hembygdsförening beskriver bygden som en typisk skogssocken med bördig skogsmark. Bland annat hällkistor visar att människor tidigt upptäckt och uppskattat den här bygden. Som på flera andra platser, inte minst i Småland, har böndernas enträgna arbete skapat en bra jordbruksbygd utifrån svåra förutsättningar. Här finns dokumenterat att åkermarken ursprungligen var mycket mager och i början av 1700-talet gav den inte ens ”två tunnor efter en tunna utsäde”. Bönderna ändrade på detta. Bygden fick med tiden ett bra åkerbruk, boskapsskötsel och skogsskötsel.

Området kallades länge Motala skog. På orten Nykyrka finns Västra Ny kyrka med anor från slutet av 1200-talet. Namnet Nykyrka har skrivit Nykörkio och Nyokirkio med senare tillägg av Västra. Först 1885 bestämdes sockennamnet till Västra Ny medan Nykyrka fick fortsätta som ortsnamn.

Alldeles intill Nykyrka finns det mer sentida Övralid, som var diktaren Verner von Heidenstams hem 1925–1940, ritat av honom själv. Där finns även den så kallade Farfarstugan som har en egen historik med kopplingar till Heidenstams köp av Övralid.

Veckans gård, Knösen, är vackert och enskilt belägen bara några hundra meter utanför Nykyrka och alltså nära Övralid och Vättern. Bostadshuet från 1949 i 1½ plan med källare är högt beläget med en skön utsikt. Här finns 145 kvadratmeter boyta fördelad på fem rum och kök. Huset värms med vedpanna.

På nedre plan finner man det generösa vardagsrummet och kontoret samt det modernt utrustade köket och en matplats. Köket har även en vedspis. Tre sovrum finns en trappa upp. Där finns även ett badrum med sådant som klinkergolv, golvvärme, handduksvärmare och badkar.

Till fastigheten hör en halvmåneformad maskinhall. I ladugården finns äldre stallinredning kvar. Höskullen har travers. Här finns även en logdel. Till ladugården hör en gödselan-läggning med gjuten platta och en urinbrunn. Verkstaden har en gjuten platta, två bilgarage och en snickarbod.

Arealen uppgår till 66 hektar. Av dessa är 35,5 skogsmark med ett virkesförråd om 4 223 skogskubik och en bonitet på 9,8. Det är 74 procent gran, 10 tall, resterande är lövskog. Åkermarken är 16,3 hektar och betena 12,1. Jakträtten är utarrenderad till 30 juni innevarande år men uppsagd.

Det är en prydlig gård, avseende såväl bostad som ekonomibyggnader och tomt, som nu säljs på uppdrag av Egendomsnämnden i Linköping stift. Med närheten till ett bra vägnät och till Motala finns alla möjligheter till att både bo här och ha sysselsättning på andra platser.

Framför allt är det här läget nära Vättern, Övralid, Nykyrka och i den här bygden en extra bonus man sällan finner.

Text: BO BÄCKMAN

Share