Lagom gård med vackert läge

sid20GTS

En fin mindre gård om 25,5 hektar varav hälften utgörs av skog. Privat läge med högt beläget gårdscentrum med flera byggnader. Välkommen till Dammängen Håltorp 21 som är veckans Gård till salu.

I skogen i trakten finner man inte sällan sankmarker, mindre och större sjöar. Här är den bitvis vad några kanske benämner som trolsk. Jordbruk, byar och mindre orter utgör öppna områden i skogen. Runt själva Tjällmo är det däremot mestadels såväl gammal som öppen kulturbygd. Den sträcker sig mest söderut och österut.

Förr gick den självklara vägen mellan Östergötland och Närke genom Tjällmo och inte sällan används det här stråket än idag. Här finns många äldre byggnader. Ofta nämns den medeltida kyrka, prästgårdarna, gästgiveriet och tingshuset som exempel på sådana.

Genom tiderna har det här liksom i närmast hela norra Östergötland bedrivits bergsbruk i regionen. Gruvor, hyttor och bruk har funnits på många platser. Här var järnhantering och det tillhörande skogsbruket, kolning samt transporter stora näringar.

Vad som kan vara av extra intresse är att Tjällmo socken tillhörde både Godegårds och Hällestad bergslag. Järnets betydelse kan anas i Tjällmo häradssigill som har en tång och en hammare som symbol.

Veckans gård, Dammängen Håltorp 21, är belägen nära gränsen till Finspångs kommun och närmare Borggård än Tjällmo. Det är en välskött mindre gård med enskilt läge med ett högt beläget gårdscentrum där rabatter, trädgårdsland och fruktträd ger trevnad över den stora trädgårdstomten.

Bostaden från 1910 är i 1½ plan på torpargrund. Huset har genomgått såväl om- som tillbyggnad 1968. Bostaden värms med bergvärme. Den taxerade boarean är 86 kvm och den invändiga takhöjden är 205 cm på både nedre och övre plan. Fasaden är klädd med eternitskivor och en möblerbar inredd veranda välkomnar.

På entréplanet finner man sådant som vardagsrum, sängkammare med garderober, badrum med tvättmaskin och ett generöst tilltaget kök. I köket finns den vedspis med vedpanna som även utgör en sekundär källa till centralvärmen. Intill köket finns en garderob med ett vapenskåp vilket eventuellt kan följa med försäljningen. På övervåningen finns sovrum med garderober.

Magasinet inrymmer förutom sådant som ved- och redskapsbod och en stor snickarbod, ett gästrum i bottenplanet. I det rummet om 22 kvadratmeter finns ved- och elspis, frys och diskbänk. Utanför gästrummet finns en rymlig altan under tak som löper längs byggnadens gavel.

Ladugården har en byggnadsyta om 250 kvadratmeter. Här finns en äldre djurdel med en takhöjd på två meter. Byggnaden inrymmer även magasin, kvarnbod, höskulle med mera.

Fastighetens areal uppgår till totalt 25,5 hektar. Av dessa är 12 hektar produktiv skog med ett virkesförråd om 3 775 skogskubik och en medelbonitet på 8,8. Skogen består mest av barr, 91 procent, som fördelas ungefär lika mellan tall och gran. Återstående 13 hektar är inäga.

Veckans gård är sådär lagom som många önskar. En välskött mindre gård med ett enskilt läge där naturen och kulturlandskapet finns direkt tillgängligt att njuta av. Härifrån tar man sig också snabbt till Tjällmo som har en hel del samhällsservice eller vidare till andra större orter som Borensberg eller Finspång.

Text: BO BÄCKMAN

Share