Låna fritidsprylar och testa

Allt är gratis på Fritidsbanken i Norrköping

Christin Ekwall är med och driver Östergötlands enda Fritidsbank och hoppas att fler kommuner skaffar egna ”sportbibliotek”.

NORRKÖPING (LT)

Vill du gärna ut och sporta men saknar utrustning? Lugn, hos Fritidsbanken i Norrköping går det bra att låna allt som behövs för en aktiv fritid. Allt är gratis, precis som på ett bibliotek. All utrustning är skänkt av privatpersoner som kanske tröttnat på att åka skridskor och skidor eller helt enkelt vuxit ur sina pjäxor eller fotbollsskor.

Den första Fritidsbanken startade januari 2013 i Deje och idén kläcktes av Carina Haak som tillsammans med Forshaga kommun startade projektet Ett öppnare Värmland. Första året lånades det ut ettusen sport- och fritidsartiklar.

Sedan dess har Fritidsbanken växt och finns på ett flertal orter i Värmland men även i andra orter runt om i Sverige. Målsättningen är att varje kommun ska ha en Fritidsbank vilket främjar folkhälsan men även förhindrar att människor kastar sina grejer utan låter andra få ta del av helt brukbara sportprylar.

Under hösten 2017 öppnade Fritidsbanken i Klockaretorpet vilket i nuläget är Östergötlands första och enda Fritidsbank.

– Förhoppningsvis hakar andra kommuner på. Vi vill påpeka att Fritidsbanken inte är något för människor som har det sämre ställt utan riktar sig mot alla. Det är ett bra sätt för den som vill prova på något nytt. Tror sig någon att golf vore roligt att testa så är det bättre att låna utrustning istället för att köpa nytt som kanske sedan blir liggande till ingen nytta.  Fritidsbankens låntagare är i alla åldrar, från barn till vuxna.

Utrusningen lånas ut i två veckor innan det måste lämnas tillbaka. Vi är ganska restriktiva med utlåningstiden eftersom alla ska få möjlighet att låna det som önskas, säger Christine Ekwall, platsansvarig på Fritidsbanken i Norrköping.

Peter Nilsson sköter den dagliga driften genom att ta emot det som lämnas in samt sköter om utlåningen. Just nu är det bråda dagar, vinterutrustning byts ut mot utrustning som är anpassad för sommarens aktiviteter.

När Länstidningen kommer på besök är Peter i full färd med att se över sparkcyklar, vanliga cyklar och några skateboards.

– Peter är en hejare på att renovera om det behövs. Skulle det inte gå, ja då kastar vi helt enkelt för då är det förbrukat. Återbruk är grundidén men så småningom går det helt enkelt inte att återbruka något mer.

Det är inte bara privatpersoner som har möjlighet att låna sportutrustning. Även skolor erbjuds möjligheten när det är fritidagar. Många skolor har egna förråd med sportutrustning men några skolor har valt att lämna allt till oss och istället komma hit och låna, säger Christin.

Vid en rundvandring i lokalen syns hyllmeter med fotbollsskor i alla tänkbara färger. Det finns också cykelhjälmar, rullskridskor, ridhjälmar, ridvästar, flytvästar och all annan utrustning som hör till sommarens frilufts- och idrottsliv.

– Det enda vi inte tar emot är kläder som t-shirt, tröjor, byxor och badkläder. Däremot har vi dräkter för den som vill testa kampsport som till exempel karate, berättar Christin.

Något svinn beroende på att låntagare inte lämnar tillbaka grejerna har enligt Christin aldrig förekommit.

– Folk känner att det här har jag fått låna gratis därför ska andra få samma möjlighet och inte sätta någon annan i klistret genom att behålla grejerna för egen del, menar Christin.

Fritidsbanken i Klockaretorper drivs av Idrottens hus i samarbete med Östergötlands idrottsförbund, SISU utbildarna, Hyresbostäder, Norrköpings idrottsförbund samt Norrköpings kommun.

Många kändisar inom sport och idrott stöttar Fritidsbanken. Tunga namn som Thomas Ravelli, Anja Pärsson, Oskar Svärd och Marcus Hellner för att nämna några av dem alla.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share