Lantlig trivsel – nära till stan

Ett fint lantligt läge med närhet till den större tätortens service och utbud. Bostad om 108 kvadratmeter med 56 kvadrat biyta. 8 hektar mark och flera uthus ingår. Välkommen till Gottebol 210 som är veckans gård till salu.

Människor har bott i den här trakten sedan stenåldern. Bra boplatser brukar ofta ha den bakgrunden. En bra plats fortsätter vanligen att vara bra genom sekler och kanske årtusenden. Ändå är det först år 1268 som man finner orten omnämns i skrift för första, kända gången.

Bland många kända människor som kommer härifrån eller ha verkat här är det troligen en som framträder mer än andra. Det är Alfred Nobel. Han kom hit 1894 och fortsättningen bör alla känna till. Nobelmuseet i Björkborns herrgård är värt ett besök.

Veckans gård, Gottebol 210, finner man strax utanför själva Karlskoga. Ett sätt att beskriva var den är belägen är där bebyggelsen slutat åt väster. Fågelvägen är det någon enstaka kilometer. För att komma hit svänger man av E18 första vägen åt höger, räknat från Karlskoga. Då återstår några hundra meter. Gården ligger på högra, norra, sidan.

Här finns en stor uppvuxen trädgård med utsikt över den vackra bygden. Till gården hör åtta hektar mark som fördelas tre hektar skog, en hektar åker samt fyra hektar övrig mark.

Bostadshuset från 1915 är i ett och ett halvt plan med källare. Det ser trevligt ut med sin äldre välskötta exteriör som på framsidan pryds av en välkomnande veranda. Nedfarten till garaget i källaren finns parallellt med gången till entrén. Huset rymmer en boyta om 108 kvadratmeter, fördelad på fyra rum och kök, samt en biarea om 56 kvadrat. Uppvärmningen är vattenburen och det finns en kombipanna för olja eller ved samt en luftvärmepump.

När man kliver in i huset så är det en modern, ljus och mycket fräsch bostad som möter redan i dörren. Man borde inte längre bli förvånad att en sådan här interiör kan finnas bakom en äldre mer traditionell fasad men det händer ändå att man blir det. Den här positiva överraskningen visar sig snart vara annat än en slump. Hela husets interiör är lika trivsam och fin.

Köket är väl och modernt utrustat med inredning, vitvaror och dessutom med en kamin. Det är snyggt, trivsamt och praktiskt. Återigen är det här genomgående för bostaden i vardagsrum, sovrum, trappa, övre hall och så vidare.

Badrummet förtjänar en extra stund. Det är renoverat i år, 2017 och är rent härligt att se. Man vill nästan omedelbart hoppa i bubbelbadkaret och stanna där resten av dagen. Varför inte ta en dusch bara för att den är så inbjudande? En praktisk detalj är att wc-stolen här liksom den i husets toalett sitter på väggen med golvet fritt under sig och underlättar städningen.

Fastigheten har flera uthus, en hundgård och en ladugård. Den sistnämnda används idag mest till förvaring. Tidigare har här funnits plats för två kor. Det är alltså möjligt att hålla djur i liten skala. Varför inte två hästar eller några får?

Gottebol 210 är den tätortsnära gården med vackert helt lantligt läge där boendet innebär bekväm tillgång till det bästa av två ”världar”.

Text: BO BÄCKMAN

Share