Livskvalitet i Södermanland

Bostaden är en trevlig 1920-talsvilla med 140 kvadrats boyta. Flera ekonomibyggnader samt jakträtt hör till den här fastigheten som har ett vackert och praktiskt läge. Välkommen till Misätter 1 som är veckans Gård till salu.

Den som åkt runt i Södermanland behöver knappast övertygas mer om det varierade landskapets skönhet. Sjöar, städer, jordbruksbygd, historia, natur, kultur, rekreation med mera bildar miljöer som alltid har något nytt att upptäcka i beredskap.

Veckans gård, Misätter 1, är belägen ett par minuters bilresa från Stjärnhovs samhälle. Man når på bekvämt avstånd orter som Gnesta, Flen, Malmköping, Mariefred. Även Stockholm, Södertälje, Eskilstuna och Strängnäs finns inom en praktisk radie för den som arbetspendlar eller av andra skäl vill besöka dem.

När man ser på Misätter så framstår placeringen av gårdens byggnader som mycket väl genomtänkt. De är praktiskt och enkelt överblickbart samlade men har ändå det där utrymmet mellan sig som ger ett luftigt behagligt intryck.

På andra sidan vägen finner man den andra fastigheten, Grytsberg 6:16, som ingår i köpet. Där finns en mindre stuga som utgör en mysig tillgång som gäststuga. Värdar och gäster bor nära varandra men ändå på ett privat avstånd. Det är mycket bra ordnat.

Gårdens läge med omgivande öppen jordbruksmark som ett stycke bort övergår i skogsområden ger en skön känsla av frihet och rymd. Sjön Misteln finns nära, på det så kallade stenkastets avstånd, i väster bakom träden. Det är också mycket nära, några hundra meter, till den närmaste sjön, Övre Gällringen, på den östra sidan.

Huvudbyggnaden från 1920 är i ett och ett halvt plan. Den inramas av en trevlig trädgård som både inbjuder till och lämpar sig för umgänge utomhus. Frukträd och bärbuskar med mera kompletterar trädgårdsmiljön.

Bostaden är om- och tillbyggd 1962 och har på senare år genomgått förbättringar och underhåll. Boytan uppgår till 140 kvadratmeter som fördelar sig på fyra rum och kök. Därtill kommer biareor om 20 kvadrat. Huset värms med vattenburet system med oljeeldning.

Interiören välkomnar med en fräsch ljus boendemiljö. Köket har en generös matplats som erbjuder möjligheter till trivsam samvaro över en god måltid.

Ändå är det kanske vardagsrummet som är pärlan bland rummen. Det har parkettgolv och med fönster åt tre håll får man ett skönt ljusinsläpp som bidrar till känslan av luftighet och rymd. På övre plan finner man en möblerbar hall, två sovrum som lovar en angenäm nattsömn samt ett modernt duschrum.

Garaget har plats för en bil. Det inrymmer också en gäststuga med fönster åt två håll samt utgång till trädgården. Här är det även förberett för bergvärme. Maskinhallen är isolerad med el indragen. Det är en stor lada med stalldel med två mindre boxar i byggnaden.

Veckans gård erbjuder något som många söker. En mindre sjö- och naturnära gård, möjligheter till svamp- och bärplockning, fiske, jakt och till och med belägen alldeles intill golfklubb med 18-hålsbana.

Det är nära till samhällsservice men ändå ett uttalat lantligt boende. Här finns verkligen chansen att få livskvalitet.

Text: BO BÄCKMAN

Share