Sjö och skärgård

sid19gts

En upprustad äldre mangårdsbyggnad erbjuder ett modernt boende på 176 kvadratmeter. Det finns 47 hektar mark varav 36 är skog. Ekonomibyggnader och jakt hör till. Välkommen till Brårum Bråbo 1 som är veckans Gård till salu.

Hur många gånger det än sägs och hur tjatigt det än kan verka, intar Valdemarsviks kommun en särställning med sina karaktäristika. Oavsett vad man värderar mest i en kommun så finns här kultur, natur, rekrea-tion och nöje, ja, det mesta alldeles runt hörnet. 700 kilometer strandlinje med östgötsk skärgård och 15 naturreservat är tunga argument för att bekräfta uttrycket en underskön miljö.

Veckans gård, Brårum Bråbo 1, är belägen nästan mitt emellan sjön Yxningen och Valdemarsviken av Östersjön, bara ett par kilometer till centrala Valdemarsvik och i nära anslutning till väg E22. Det här läget erbjuder dessutom en promenad- eller cykelväg via den gamla järnvägsvallen till Gusum eller Valdemarsvik.

Från Valdermarsvik är det bara att åka väg 212 mot E22 och korsa den. Brårum ligger strax därefter. Kör man norrut eller söderut på E22 så är det bara att svänga väster vid trafikplats Mossebo.

Mangårdsbyggnaden från tidigt 1800-tal är i två plan. Den har en boyta om 176 kvadratmeter och värms med luftvärmepump och elradiatorer. Efter renovering och upprustning är huset idag en modern bostad som har kvar sin lantliga äldre charm. En öppen spis i vardagsrummet, en kakelugn i matrummet och en vedspis i köket ger en extra trevnad och resurs.

På nedre plan finner man bland annat just vardagsrum, kök och matplats samt våtrum. Övre plan välkomnar med en hall där en klädkammare finns till höger, sovrum rakt fram och ett mysigt allrum till vänster. Mellan allrummet och de inre utrymmena, som även nås genom sovrummet, finns två klädkammare. Längst in från hallen räknat finns ytterligare ett sovrum samt badrum med bubbelbadkar.

En såväl ovanlig som praktisk del i planlösningen är att man kan gå runt på övre plan och nå alla utrymmen, antingen genom sovrummet och komma ut till allrummet eller tvärtom. Det sparar många onödiga steg. Sovrummet längst bort från hallen kan med fördel användas som kontor och från det här rummet nås balkongen.

En byggnad på gården är magasin och drängstuga. På nedre våningen finns ett förråd med betonggolv samt rum och kök med trägolv. Den övre våningen inrymmer bland annat ett rum med trägolv och murspis samt ett stort rum med trägolv och två snedgarderober.

Ladugården har en invändig takhöjd på 2,4 meter. Här finns en djurdel som passar för får- eller grisproduktion. Cirkulerande uppvärmt vatten finns och även vattenkoppar för får. Man har fram till 2014 bedrivit fårproduktion på gården. Vidare finns sådant som logdel, höskulle och förråd.

Svinhuset från 1970-talet har en för tiden traditionell stil med väggar av lecablock och plåttak. Liksom i ladugården finns cirkulerande uppvärmt vatten och vattenkoppar för får. Här finns också ett uppvärmt förråd.

Fastighetens areal uppgår till 47 hektar enligt taxeringen. Av dessa utgörs enligt skogsbruksplanen totalt 35,6 av skogsmark med ett virkesförråd om 4 940 skogskubik och en medelbonitet på 5,8. Åkermarken är på 6,5 hektar. Det finns ett muntligt skötselavtal och köparen kan få tillgång till marken 2017, kanske tidigare. Jakträtten är för närvarande muntligt utarrenderad, men köparen kan få del av jakten i sommar.

Från veckans gård är det bara fem kilometer till bad i Yxningen. Det är endast 200 meter till busshållplatsen och en kilometer till E22 där bussar trafikerar till Norrköping samt till Stockholm och Kalmar. Man bor och verkar i en härlig bygd och ändå når man snart längre bort… om det nu ska vara nödvändigt.

Text: BO BÄCKMAN

Share