Möjligheter vid kanalen

Corps de logi om 19 rum vackert beläget vid Göta kanal samt en ytterligare bostad med tre lägenheter. Åker- och skogsmark, ridbanor, ridhus, jordbruk, ekonomibyggnader, jakt med mera. Välkommen till Mariehov Gård 1 som är veckans Gård till salu.

Mariehovs herrgård och dess ägor finner man strax nordväst utanför själva Söderköping. Detta är troligen bekant för de flesta. Kanske några har gjort bekantskapen, ja sett den vackra byggnaden med sitt enastående fina läge, från sjösidan. Från Corps de logi är det faktiskt så nära som 50 meter gräsmatta till Göta kanal.

Vägarna på landbacken gör det lätt att ta sig vidare. Man är snart i tärorten, E22:an går genom Söderköping och väg 210 möter den i stadens norra del. Det här underlättar för den som pendlar eller på annat sätt ofta behöver nå andra orter som Norrköping eller Linköping har ett bra läge att bo på.

Corps de logi från 1836 är verkligen den herrgårdsbyggnad man kan förvänta sig. Med 19 rum och en boyta om totalt 687 kvadratmeter samt biytor om ytterligare 135 kvadrat erbjuder den generösa boenden i de tre lägenheter finns här idag.

Av dessa tre lägenheter finns en som beskrivs som en ”pampig paradvåning” och det äger sin riktighet. Här finns stora salar och det är högt i tak och självklart finns kakelugnar. Paradvåningen har hela 10 rum och kök varav en representativ och vacker salong med trägolv, kakelugn och stilfulla platsbyggda speglar som skänker rummet en extra glans. Med den här utsikten och i den här miljön gör paradvåningen utan tvekan skäl för namnet. På det nedre planet finns bland annat en relaxavdelning med klinkergolv, kaklade väggar, dusch, bastu och murat valv.

Den andra lägenheten är mindre och har ”bara” sex rum och kök. Även den här lägenheten har den respektabla atmosfär man kan förvänta sig i en sådan här byggnad. Tredje lägenheten är den minsta och har tre rum och kök i souterräng. Herrgårdsatmosfären når även hit.

Fastighetens andra bostadshus är den så kallade Fyrfållan som är i 1 ½ plan. Det är en tidigare tjänstebostad som liksom corps de logi idag inrymmer tre lägenheter. Här är endast en lägenhet uthyrd och herrgården är för närvarande helt ledig.

Mariehovs totala areal uppgår till 60 hektar. Av dessa utgörs 16 av produktiv skogsmark som har ett virkesförråd om 3 386 skogskubik och en medelbonitet på hela 9,2. Här är det mest gran och tall, 68 respektive 27 procent. Åkermarken är utarrenderad medan bete och övrig mark är fri för köparen. Detsamma gäller jakten som följer köpet.

På gården finns även ett stall med 11 boxar. För hästar och ryttare finns också två ridbanor och ett ridhus. Utöver stallet finns flera andra ekonomibyggnader såsom magasin, spannmålstork, maskinhallar, uthus, växthus med mera.

När man så här ser på Mariehov blir det mest som en aperitif, ett smakprov. Det mesta finns här i någon form. Här finns stora möjligheter att utveckla en eller flera verksamheter, hyra ut eller bo själv, njuta av läget och kanalen intill… Det är inte ofta så mycket potential är till salu på samma plats.

Text: BO BÄCKMAN
BILD: ANDERS RISTENSTRAND

Share