Mor och dotter målar tillsammans

Ställer ut på den 22:a konstrundan i Åtvidaberg

Mor och dotter. ”Målning är min glädje” berättar Wha Shin Björk, till vänster. Till höger dottern Kim Björk.

ÅTVIDABERG

För 22: a året i rad var det under Kristi Himmelsfärdshelgen åter dags för Åtvids konstrundor, ett välbesökt arrangemang med ett 40-tal utställare från Åtvidaberg med omnejd. Samlingsutställningen, där besökare får möjlighet att betrakta och uppleva de alster som visas upp, var belägen i MUMS-lokalen i Åtvidaberg. Lokalen finns inne på Åssa-gården, som är en del av de historiska industrikvarteren. Det är en sval och luftig plats, alldeles utmärkt för besökarna en varm helg som denna. Den rymliga lokalen lämpar sig väl för sitt ändamål, att erbjuda plats för utställningsverksamhet för kommunens invånare.

Den 10 maj invigdes samlingsutställningen, för att sedan hålla öppet i dagarna tre. Här fanns möjlighet att i lugn och ro, där sorlet från besökarna ekade mysigt i bakgrunden, uppleva de verk som ställdes ut men också att se vinsterna till det Konstrundelotteri som det fanns möjlighet att köpa lotter till. Lotteriets vinster bestod av konst av olika slag, bland annat foto, keramik och målningar.

Arrangör för Åtvids konstrundor är Åtvidabergs Konstförening, som under våren 2018 har utsetts till årets konstförening av Sveriges Konstföreningar, Östgötadistriktet. Ur motiveringen framgår att årets konstförening ”… engagerar hela samhället i sin strävan att visa konstnärligt skapande ur ett brett perspektiv”. Ett annat uppskattat arrangemang, Höstsalongen, som är en utställning för jurybedömd konst och konsthantverk, lyfts fram i motiveringen ”Åtvidabergs konstförening har funnit en spännande arbetsform för att lyfta fram konstnärer vi har omkring oss och visa vad konst kan vara med olika uttrycksformer och innehåll”.

Efter ett besök på samlingsutställningen kan de blågula träskivorna, sammansatta i ett kryss, tillsammans med vimplar i samma färger, tala om att här finns en ateljé och en eller flera konstnärer att besöka. Med hjälp av en karta och förteckning över vilka konstnärer som ställer ut, finns möjlighet att se mer av den konst eller det konsthantverk som man fastnade extra för under samlingsutställningen. För den som är intresserad kan konstrundor vara en anledning att ta sig runt i Östergötland, att uppleva landskap och konst på samma gång.

Wha Shin Björk, som tillsammans med sin dotter Kim Björk, delar med sig av sin konst i ett hus i centrala Åtvidaberg. Väggarna är fyllda med tavlor i olika storlekar, med blandade färgskalor och tekniker. Mor och dotter har under våren gått en oljemålningskurs tillsammans, via Folkuniversitetet. De tycker båda att det har varit roligt att göra detta tillsammans, ett givande inslag i vardagen mor och dotter emellan, men också konstnärligt stimulerande.

– Det är lätt att överarbeta en målning, då är det bra att ha en lärare som talar om att det är bra som det är, att det är okej att stanna och inte börja peta i detaljer, säger Kim. Wha Shin håller med. Inga förkunskaper behövs för att gå en liknande kurs, möjligtvis en idé, tanke eller skiss på hur målningen ska se ut.

Det som Kim ställer ut i årets konstrunda är resultatet av kursen, medan mamma Wha Shin har målat länge. Nyligen avslutades en utställning på Östergötlands museum, där en av Wha Shins tavlor blev jurybedömd av Östgöta Konstförening och sedermera utvald att som en av 56 tavlor (av mer än 650 inlämnade) ställas ut. ”Under samma tak”, som tavlan heter, hänger nu som en av många tavlor fri att betrakta för besökare av årets konstrunda i Åtvidaberg.   

Färg och form är onekligen något som skänker glädje för dem båda, och Wha Shin poängterar att det viktiga är att våga måla. Olja är enligt henne ett tacksamt uttrycksmedel så till vida att färgen torkar långsamt och att det då ger henne tid att arbeta med tavlan. Både Kim och Wha Shin tycker om att använda sig av grundfärger, som de sedan blandar till direkt på tavlan. Under målningsprocessen tillåts färgerna svepas in och det skapar fler nyanser. Wha Shin använder sig dessutom av egna tekniker som gör att vissa målningar ser ”skrynkliga” ut, många av dessa föreställer någon form av växtlighet, som är just det som inspirerar henne.

– Naturen är så vacker, säger hon med ett stort leende. Men jag börjar också gilla porträttmålning.

Kim har målat och tecknat länge, men inte förrän nu provat på att måla i olja. Hon inspireras av sin mamma, men experimenterar för att hitta sitt eget sätt att måla. Bland hennes alster finns en akvarell, med konturer i tusch, som skulle kunna vara klippt ur en barnbok.

– Framöver är jag sugen på att måla mer i den stilen, jag tycker väldigt mycket om den, berättar Kim. För den som är sugen på att börja måla duger det gott att börja med ett nybörjarkitt, som ofta är i akryl, för att sedan öka på kvaliteten efter hand, anser Kim.

Text och bild: ANNAKARIN TIMAN

Share