Mysig skogsgård

gts205

Enskilt naturnära läge med bra förbindelser till större orter. 14 hektar mark varav 12 är skog. Trevlig bostad, flera ekonomibyggnader, jakt och fiske. Välkommen till Syntorp Hult 1 som är veckans Gård till salu.

Här är det Valdemarsviks kommun med sin skärgård där en 700 kilometer lång strandlinje omgiven av en artrik sagolik natur med det mesta som man kan önska för ett skönt inspirerande friluftsliv. Kommunen har förstås också kultur, rekreation och nöje…. ”det mesta och bästa runt hörnet”, sägs det.

Här finns även Gusums bruksmuseum. Det är ett stort antal produkter Gusums Bruk producerat, mellan de aktiva åren 1653 och 1988. ”Kanoner, koppar- och mässingstråd, knappnålar, ljuskronor, ljusstakar, viraduk för papperstillverkning, säkerhetsnålar och blixtlås är bara en del av allt som levererats ut till kunder både i Sverige och utomlands”, står det i museets beskrivning. Det är nog inte så konstigt att bruket placerat Gusum på kartan. Idag finns bara mässingstillverkningen kvar i Gusum. Det är Nordic Brass Gusum AB som har den och är landets enda tillverkare.

Veckans gård, Syntorp Hult 1, är belägen mellan Ringarum och Gusum. Man finner den en knapp kilometer öster om vägen och strax norr om bruksmuseet. Först möts man av den fina ladugården. Redan där syns flera byggnader, däribland bostadshuset. Det är en mycket trevlig gårdsbild med en antydan om tidigare ägares kärlek till platsen, lantliv när det är som skönast.

Bostadshuset från 1881 är i ett och ett halvt plan. Det har byggts till 1910 och 1990. Boytan uppgår idag till 90 kvadratmeter som fördelas på fem rum och kök. Huset värms med direktverkande el och eldstad. En stor altan under tak på framsidan är snyggt anlagd och ger såväl extra trivselmöjligheter som praktiska fördelar. I mäklarens prospekt beskrivs bostaden som mysig och det lever den verkligen upp till. En del rum har trägolv och i andra syns det breda virket i innertaket.

Ladugården från 1884 är en välhållen, rent vacker byggnad, med många funktioner och före detta funktioner. Här finns sådant som loge med trägolv, själva ladugården, före detta mjölkrummet och trösklogen, svinstia och vedbod. På gården finns även ett lika multifunktionellt magasin där sådant som loft, förråd och potatiskällare inryms.

Fastighetens har enligt skogsbruksplanen 12,9 hektar skog med ett virkesförråd om 1 728 skogskubik och en medelbonitet på 6,6. Skogen är björk- och talldominerad, 38 respektive 37 procent. 17 procent är gran. Utöver skogen så anger planen att det finns två hektar bete. Detta är inte utarrenderat och köparen kan använda marken direkt.

Jakten, som beskrivs som mycket god, följer fastigheten. På markerna finns älg, rådjur, vildsvin och hare. Det finns också ett samfällt fiske i Byngsboån, i vilken man kan ha båt. I ån kan man även paddla mellan sjöarna Byngaren och Strolången.

Nuvarande ägare har haft gården sedan 1975. Några ord saxade ur hans egen beskrivning av livet på Hult: ”Fantastiskt att bo nära naturen men ändå nära till Valdemarsvik, Söderköping och Norrköping (med bra skolor)…” ”Underbart för en naturälskande familj. Bra bad vid havet och Yxningen.” ”Fågel- och djurlivet är storslaget – för att inte tala om växter och blommor i den oas som sydsluttningen vid Hult utgör – ändå nära stadens kulturliv.”

Text: BO BÄCKMAN

Share