Nära gastronomi, natur och kultur

Enskilt läge med egen strand i två sjöar. Bostadshus från 1800- talet, ekonomibyggnader, 72 hektar mark varav 70 är skog. Goda jaktmöjligheter finns. Välkommen till Halvardstorp 1:3 som är veckans gård till salu.

Den här bygden är historisk bergslagsmark med många spår, som gruvhål med mera, efter hanteringen. Här finns också storslagen natur med skogar och många sjöar som erbjuder härliga friluftsupplevelser. Man kan ägna sig åt sport- och ädelfiske, paddla, vandra, utforska natur och kulturlämningar eller bara njuta och samla nya krafter.

Här finner man också det mysiga samhället Grythyttan med sina karaktäristiska äldre virkeshus med skifferbelagda tak. På orten som en gång uppstod som en medeltida bergsmansby finns även en röd träkyrka från 1600-talet med fjällpanel, en vanlig stil på Bergslagens kyrkor.

Framför allt är Grythyttan idag känt för dess berömda gastronomi. Man finner till exempel Måltidens hus, som inrymmer restaurang, butik och kokboksmuseum. Där bedrivs även både universitetsstudier och forskning i måltidskunskap. Gästgivaregården serverar lokala frestelser som hjortronvin och Bredsjö Blå, en ost från traktens eget gårdsmejeri. Som av en tanke, är Loka brunn belägen några kilometer söder om Grythyttan.

Veckans gård, Halvardstorp 1:3, är belägen någon mil öster om Gryhyttan mellan sjöarna Sörälgen och Halvtorn, egen strand i båda. Den långsträckta Sörälgen har sin norra ände i höjd med Hällefors. Från den här vackert belägna gården har man utsikt över just Sörälgens vatten. Det är ett enskilt läge omgivet av skog, men är ändå nära till de närmaste grannarna. Sådant kan vara både praktiskt och tryggt.

Bostadshuset från 1800-talet är uppfört i timmer på torpargrund. Huset värms med elvärme och eldstäder. Man får vatten från en grävd brunn och har mulltoa. Sophämtning sker endast på sommarhalvåret. Den taxerade boytan uppgår till 96 kvadratmeter och till den finns en biyta om 65 kvadrat. Huset har under lång tid inte använts som permanentbostad.

På nedre våningen finner man mulltoan, dusch och tvättmöjligeter. Här finns också köket med vedspis, sovrum och en sal. Golven i kök, vardagsrum och sovrum renoverades 1991. Övre plan utgörs av en vind.

Här finns en äldre ladugård med indragen el, före detta fähus, loge med mera. Byggnaden är inte anpassad för att ha djur i. På tomten finns också flera äldre ekonomibyggnader.

Fastighetens areal är i ett skifte. Skogsmarken uppgår enligt skogsbruksplanen till 70 hektar med ett virkesförråd om 12 367 skogskubik. Marken beskrivs som välarronderad med bra och skötta vägar.

Markerna erbjuder bra jakt. Det finns god tillgång av framförallt älg och rådjur, men även av såväl skogsfågel som bäver.

Halvardstorp 1:3 är en skogsgård i ett av Bergslagens vackraste områden där naturupplevelser, mat, kultur och orter tillsammans erbjuder något extra. Med mark som sträcker sig mellan två sjöar och innefattar stränder i båda kan man nog säga att även fastigheten är lite extra.

Text: BO BÄCKMAN

Share