Naturskönt med möjligheter

jb_sid6_gts

Bostadshuset och flyglarna är nyligen ommålade. Här finns åtta hektar mark, möjlighet till djurhållning och en loge som kan bli stall. Välkommen till Mosshult Gabinusgården som är veckans gård till salu.

På Riksantikvarieämbetets sida för berättelser och minnen, Platsr, kan man läsa att Mosshult är en by i Gärdserum tillhörande Åtvidabergs kommun. Namnet Mosshult har som de flesta namn ändrats genom århundradena med det här en lite ovanlig vändning. Redan på 1600-talet användes stavningen Mosshult, det vill säga dagens stavning. Med tiden övergick man till Måshult. Någon gång runt 1947 återtogs stavningen Mosshult.

Veckans gård, Mosshult Gabinusgården, ägs idag av den elfte generationen i samma släkt. Gården har fått sin namn efter nuvarande ägarens morfar, Gabinus Larsson.

Idag möts man av en angenäm gård med stora fria gräsytor. Det är skönt luftigt. Som vid många andra gårdar avdelar uppfartsvägen bostad och ekonomibyggnader. Här är alltså loge och ladugård på den ena sidan vägen och bodelen på den andra. På sidorna av gårdsrondellen står den nymålade bostadshuset med sina nymålade två flyglar. Det är inbjudande och mycket fint.

Bostadshuset från 1875 är i ett och ett halvt plan. Framsidan har veranda med ovanpåliggande balkong. Boarean uppgår till 180 kvadratmeter som fördelas på fyra rum och kök. Husets uppvärmning sker med jordvärme med värmepump. I en del av rummen, som i vardagsrummet finns vackra trägolv.

Entréplanet inrymmer sådant som ett större kök, vardagsrum och kontor. Det är bekvämt och luftigt. I det här huset ska man trivas. På övre plan möts man av en hall varifrån man når balkongen. Häruppe finns även badrum och två sovrum samt fyra stora snedgarderober.

En av gårdens absoluta lockelser är den vackra äldre flygeln som inrymmer garage och förråd, men så långt är det mest en trevlig och praktiskt byggnad. Det som verkligen är det där extra är ett tillbyggt, inglasat uterum med såväl bar som ett stort bubbelbadkar. För att fullända den här delen övergår uterummet i en altan av trä som förbinder uterummet med bostadshuset.

Den andra flygeln uppfördes 1850 och är i ett och ett halvt plan. Huset är i första hand en generös gäststuga med en boyta om 95 kvadratmeter. Här finns vardagsrum, badrum och kök på nedre plan. En trappa upp finns en väl tilltagen hall, sovrum samt snedgarderober. På fastigheten finns också en stor loge som idag används till förvaring. Den kan med fördel göras om till ett fint stall av den som har hästintresse och vill ha häst på gården. Ladugården dock är i sämre skick.

Gårdens areal är 8 hektar och ligger samlad runt gårdscentrum. Av dessa är 6 hektar skogsmark som lämpar sig väl till att använda för naturbete om man har hästar eller andra djur. Åkermarken om en hektar är för närvarande utarrenderad. Samfällt fiske, även kräftfiske, finns i både Mossjön och i Ant – varden.

Med endast tio minuter till Åtvidaberg har Gabinusgården ett mycket bra läge. Väg 35 passerar nära utan att för den skull vara inpå knuten. Den som vill ha djur, kanske hästar, erbjuder både gård och omgivande marker fina möjligheter. Här finns både promenad- och ridvägar. Javisst, det finns förstås goda badmöjligheter också.

Text: BO BÄCKMAN

Share