Östra Rydsbornas egen dag

Pristagarna i bakningstävlingen. Tvåorna Sara Fagerstedt och Helen Lilja samt vinnaren Caroline Gustavsson.

Pristagarna i bakningstävlingen. Tvåorna Sara Fagerstedt och Helen Lilja samt vinnaren Caroline Gustavsson.

ÖSTRA RYD (LT)

Den grå lördagsmorgonen aviserade regn, men plötsligt tittade solen fram lagom till starten av Östra Rydsdagen. En härlig dag med en spelmansstämma med ett 25-tal musiker från Söderköping, Norrköping och Linköping.

Ett knappt 20-tal utställare var på plats och en bakningstävling samlade 17 deltagare, där Caroline Gustavsson röstades fram som vinnare av de sex jurymedlemmarna.

Varsågod! Vi bjuder på receptet till Caroline Gustavssons vinnarkaka

Magdalenakaka

 Magdalenakakor 20 stora kakor

Gräddas i ca 15 minuter i 150 grader i varmluftsugn, 175 grader i vanlig ugn.
Deg:
400 g tärnat kylskåpskallt smör
9 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker,
Ev 2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g mandelmassa
2 dl rabarber och jordgubbssylt (se recept på www.lanstidningen.se)
Ägg till pensling
Pärlsocker och mandelspån
Kör alla ingredienser till degen i matberedare till en smulig massa. Tryck snabbt ihop till en deg på bakbordet. Tillsätt ev. lite kallt vatten så går den ihop lättare. Forma till en tjock rulle, ca 8 cm i diameter. Tryck ihop den ordentligt så inga sprickor finns kvar i mitten. Gärna mellan plastfolie.
Skär av ca 1 cm i varje ände, för att forma prickarna av.

bliprenumerant_osterg_440px

Pensla rullen med ägg och rulla i pärlsocker med hjälp av plasten. Skär i 20 stycken drygt centimetertjocka skivor med skarp kniv. Lägg på bakplåtsklädd plåt. Tryck försiktigt en fördjupning i mitten med hjälp av botten på ett litet glas, ca 4 cm i diameter. Rulla små bollar av resterande deg och fäst med lite ägg eller vatten som prickar över bokstaven ”Ö”. Rulla mandelmassan till en rulle drygt 3 cm i diameter, skär i drygt centimetertjocka skivor och lägg i gropen.
Klicka på sylten ca 2 tsk eller spritsa med hjälp av spritspåse. Toppa med flagad mandel och grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och precis börjar ta lite färg på undersidan. De ska vara knäckigt knapriga i kanten och mjukt sega i mitten.
Rabarber och jordgubbssylt
Ger ca 7 dl sylt
8 dl rabarber, skuren i skivor
2 dl jordgubbar
Rivet skal av 1 citron
0,5 kg sylt socker
1 kapsyl vaniljessens eller 1 tsk vaniljsocker
Några mosade blåbär som passeras genom sil för att färga sylten med
Blanda samman allt och koka i 5 minuter. Skumma noga och tryck gärna med en mosstöt för att fördela sönder frukten något. Häll upp på väl rengjorda burkar, skruva på locket och vänd upp och ned för att skapa vakuum och längre hållbarhet. Förvara mörkt och svalt.
Tips!
Kakan kan enkelt göras allergivänlig så att ALLA kan äta den. Välj gluten- och mjölkfria alternativ och pensla prickarna med någon droppe vatten i stället för ägg, rulla i pärlsocker utan att pensla med ägg. Gör en mandelfri mandelmassa och toppa med solroskärnor.
Mandel-och nötfri mandelmassa.
1 dl solroskärnor (naturella)
1 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
2 msk grädde, mjölk eller mjölkfritt alternativ.
Allt detta mixas med stavmixer till önskad konsistens.
Supergott, lovar Caroline Gustavsson, Rosstorp, Östra Ryd.

Text och bild: OWE BERGGREN
Fortsättning publicerad i papperstidningen 160902

Share