Ovanligt högt virkesförråd

sid19GTS

En trevlig mindre gård om 17 hektar. Gårdscentrum med bostadshus, komplements- och ekonomibyggnader. Skogsmarken på 10 hektar har ett väldigt högt virkesförråd. Välkommen till Norra Hyltestugan som är veckans Gård till salu.

Skogarna, sjöarna, sägnerna, det trolska, gårdarna, det vackra, det vilda… ja, det är förstås Ydre. Den här bygden vid det angränsande Småland har en lockelse och tjuskraft på de flesta. Här finns rikligt av både natur och kultur. Närheten till Sommen med Torpön, fiske, bad och annat är bara ett exempel.

Veckans gård är belägen strax väster om Hestra. Från väg 131 mellan Hestra och Tranås svänger man mot Basarp/ Tranberga och sedan vidare mot Basarp. 500 meter in på den vägen tar man höger vid skyltningen Rörsberga 2. Efter en knapp kilometer svänger man åter höger, det är första vägen efter dammen på höger sida. Ett par hundra meter bort finner man gårdscentrum.

Gården var tidigare en del av säteriet Näs som har anor från 1300-talet. På Näs finns idag både en verksamhet som erbjuder viltkött och närproducerat kött. Där finns också ett gårdsbryggeri som tillverkar öl.

Norra Hyltestugan förmedlar en skön känsla av att motsvara de angenäma förväntningar en fin äldre gård i Ydre skapar. Det är nästan så tanken på en idyllisk äldre typisk småländsk gård kommer, men ändå är det Ydres karaktär som råder. Mysigt, trevligt och vackert. Mäklarens rubrik i prospektet, 17 ha rofylldhet, förstår man utan vidare funderingar.

Bostadsbyggnaden från 1867 värms via eldstäder samt direktverkande elradiatorer. Köket har vedspis, diskbänk samt intilliggande skafferi. I vardagsrummet finns en kakelugn. I det kombinerade badrummet och tvättstugan finns toalett, duschkabin, tvättmaskin med mera. På övervåningen finns två rum varav det ena har en kamin. Här uppe finns även snedgarderober. Under en del av huset finns en källare. Det finns fiber framdragen in till fastigheten, till en plats söder om ladugården. Fibern är ännu inte ansluten.

Två byggnader flankerar bostaden och kan sägas utgöra dess flyglar. Den ena, Lillstugan, är en bostadsbyggnad som antas vara uppförd under sena 1700-talet eller tidigaste 1800- talet. Här finns ett kök med järnspis, ett rum med öppen spis och en oinredd vindsvåning. Huset har även en liten källare. Den andra flygeln är mer av bodskaraktär och inrymmer såväl förråd som en snickarbod. Byggnaden har även en vindsvåning.

Ladugården är, enligt Sveriges bebyggelse, uppförd 1938 och har en taxerad byggnadsyta om 225 kvadratmeter. Den har sådant som en äldre fähusdel, sädesmagasin, loge, vagnsbodsdel och förråd.

Fastighetens areal uppgår till 17 hektar. Av dessa är 9,7 skog. Den nyligen upprättade skogsbruksplanen påvisare ett osedvanligt högt virkesförråd, 3 000 skogskubik med ett genomsnittligt virkesförråd om 311, vilket nästan är dubbelt av vad som finns på länets medelfastighet. Medelboniteten uppskattas till 8,1. Skogen är barrdominerad, 64 procent som fördelar sig ungefär lika mellan tall och gran. I de återstående 36 procenten är björk, asp och ek de vanligaste trädslagen. Inägomarken om 6,8 hektar med jordbruksmarken upplåten muntligen.

Norra hyltestugan är en av de äldre välskötta gårdar i Ydre som är belägna så man även kan njuta av den här skogrika sköna bygden.

Text: BO BÄCKMAN

Share