Påkostat vid Aspasjön

gts

En mycket rymlig bostad med alla bekvämligheter för livsnjutaren, gäststuga, treportsgarage och stall. 23 hektar mark, jakt och fiske samt strandtomt. Välkommen till Aspa gård som är veckans gård till salu.

Kör man från det trevliga Lindesberg mot Riddarhyttan längs riksväg 68 kommer skylten till Bengtesfall efter en dryg halvmil. Den passerar man och tar därefter istället den tredje vägen till höger. Sedan är det bara 250 meter kvar till Aspa gård, som är veckans gård till salu.

Det är ett påfallande fint högt läge med utsikt över Aspasjön. Byggnationen är ganska samlad med det stora vackra bostadshuset som tongivande i gårdsmiljön. Utan att ens hinna gå in i mangårdsbyggnaden framgår det att huset är påkostat och välskött. Det är värt att stanna till utanför och ta in det å ena sidan tämligen traditionellt byggda huset som å andra sidan har såväl vackra detaljer och en smakfull asymmetri. Här bidrar bland annat balkongen med söderläge som vågat och lyckat byggts vid ett hörn ovanpå en utbyggnad med egen entré.

Framsidan har även den inbyggda, delvis glasade, verandan med ovanpåliggande balkong under tak. Till verandan leder en trappa med vitt träräcke av den stil som enhetligt finns även på veranda och balkong.

Mangårdsbyggnaden från 1940 är i 1 ½- plan med källare. Boarean är enligt taxeringen 210 kvadratmeter med en biarea om 110. Liksom i flera andra byggnader skiljer den boarean mot den uppskattade eller faktiska, som för det här huset anges till drygt 300 kvadratmeter. Med åtta rum erbjuder bostaden i vilket fall ett boende med generös plats. Uppvärmningen sker med jordvärme som är vattenburen.

Inne i huset finner man ett stort kök med klinkergolv och i det här huset inte oväntat vattenburen golvvärme. Köket är modernt och väl maskinellt utrustat. Man finner bland annat en köksö, hällspis, ismaskin och diskmaskin. På entréplanet finns även ett rum med parkettgolv och kakelugn och ett kontor.

När man kommer upp på övervåningen möter en stor möblerbar hall. Här uppe finns fyra sovrum av vilka två har kakelugnar. Det finns också en stor så kallad walk in closet, en garderob man kan gå in i, som anlagts i ett före detta sovrum. På det här planet når man även husets två balkonger. I källarvåningen finns relaxrum med bubbel- och massagebad. Här nere finner man även sådant som vedspis, biljardrum med glasdörrar, förråd och tvättstuga.

Gårdens stora garage med tre fjärrportar är i sig en imponerande syn och en rymlig byggnad. Gäststugan är i 1 ½ plan och har kök och två rum samt ett oinrett rum. Med tvättstugan så är den här gäststugan jämförbar med en egen bostad.

Ladugården, eller numera stallet, inrymmer fyra hästboxar, höskulle, loge och sadel-kammare. Fastighetens taxerade areal uppgår totalt till 23 hektar som fördelar sig på 20 åker och 3 bete. Jakten följer och det finns fiske i Aspasjön.

Aspa gårds sköna läge med sjöutsikt och strandtomt tillsamman med ett påkostat bekvämt boende gör att veckans gård erbjuder det mesta. Vill man dessutom hålla sig med hästar så finns både stall och bete. Bjud in några vänner och njut av platsen, gäststugan finns ju där.

Text: BO BÄCKMAN

Share