Rationell och vacker mjölkgård

Mangårdsbyggnad från 1850-talet, flera ekonomibyggnader samt ett modernt ungdjursstall från 2004 och ett kostall från 2011. Fastigheten har 129 hektar mark i naturskön miljö. Välkommen till Pålsbo gård som är veckans Gård till salu.

Svartådalen söder om Mjölby är välbekant. Ser man på landskapet öster om Boxholm och Strålsnäs, ett stycke bort från Svartån, så finner man även där åar och bördig bygd, fast i mindre skala. Veckans gård är belägen med gårdscentrum endast 50 meter från Åsboån och i den sköna Åsbodalen.

Kommer man från Mjölbyhållet och kör mot Boxholm så tar man lämpligen vägen genom Strålsnäs och vidare mot Västra Harg tills man ser skyltningen till Pålsbo. Gården ligger synlig från vägen i ett varierat lätt kuperat jordbrukslandskap med åkrar och beten bland partier av skog.

Vägen in till gården delar sig med ekonomibyggnaderna till vänster och själva infarten till mangårdsbyggnaden rakt fram. Den kantas av en kort allé som flankeras av två mindre dammar på vardera sidan.

Mangårdsbyggnaden syns rakt fram på andra sidan den tjusigt droppformade gårdsrondellen och har en flygel till vänster. Den omgivande trädgården är behagligt lummig och skänker den närmast nödvändiga atmosfären av sedan länge etablerad gård.

Mangårdsbyggnaden är från 1850-talet är i ett och ett halvt plan och har en källardel som uppges sträcka sig under en fjärdedel av byggnadsytan. Fasaden är gulmålad och har en entré vid den nya stilfulla verandan. Huset har en taxerad boyta om 126 kvadratmeter och därtill en biyta om 30 kvadrat. Här finns sex rum, två hallar och kök. Uppvärmningen sker via vattenburet system från vedpanna samt med direktverkande elradiatorer på övre plan.

På nedre plan finner man flera rum med massiva trägolv, som i den stora hallen och i de två salarna. Här finns även kontor och köket med inredning från 2000- talet. En trappa upp finns ännu en generös hall som är möblerbar, tre sovrum samt tre snedgarderober och en större garderob. Även här på övre våningen ligger massiva trägolv, de har breda vackra plank och finns i alla rum.

Flygeln inrymmer en lägenhet med tre rum och kök samt magasin och bodar. I lägenhetens kök finns gott om plats och en gjutjärnsspis under murad kåpa. Liksom i mangårdsbyggnaden har rummen massiva trägolv.

Fastighetens areal uppgår till totalt 129 hektar. Av dessa utgörs 51 av åker och 31 av bete samt 21 av produktiv skogsmark. En del av området Pålsbo äng, med en yta om 2,89 hektar betesmark, är utarrenderad till Länsstyrelsen. Enligt reservatets föreskrifter ska den betas efter slåttern på sensommaren.

Det här är en välskött modern mjölkgård som är i full drift och har en högavkastande mjölkproduktion. Här finns bland annat ett kostall från 2011 med totalt 87 platser varav 68 är platser för mjölkande kor. Idag används robotmjölkning. Även ett relativt nytt ungdjurstall, byggt 2004, finns. Det har plats för 54 djur och ungdjuren utfodras med ett körbart foderbord.

På gården finns också flera ekonomibyggnader såsom en äldre ladugård, maskinhall och ett såghus.

Veckans gård är både vackert belägen och ett välskött rationellt jordbruk, en mjölkgård i första hand. För den som funderar på att bli mjölkbonde kan det knappast bli mer lockande än med Pålsbo gård.

Text: BO BÄCKMAN

Share