Renoverat sekelskifteshus

En stilfull nyrenoverad mangårdsbyggnad från förra sekelskiftet med boyta om 280 kvadratmeter. Altan med pool i sydvästläge. Ekonomibyggnader, varav ett stall. 6 hektar mark. Välkommen till Lassafall gård som är veckans Gård till salu.

Mariedamm är en mindre ort i Askersunds kommun. Ortsnamnet kom till år 1713 genom att Jean De Geer ändrade från Dammen till Mariedam. Både hans första och hans andra fru hette Marie. Dagens stavning, Mariedamm, är så sen som från 1960. Idag beskrivs Mariedamm gärna som något av en bullerbyort. Här finns sådant som en egen badplats och bevarade äldre byggnader med rik historia.

Veckans gård, Lassafall gård, är belägen strax öster om själva Mariedamm. Det är mer eller mindre gångavstånd in till orten. Gården är ganska traditionellt planerad med bostad i ena änden av tomten och ekonomibyggnader uppförda efter funktion. Det finns flera och rejält tilltagna byggnader på gården.

Den uppmärksamme noterar troligen just dessa, för ett markinnehav om 6 hektar, till synes onödigt generösa ekonomibyggnaderna. Gården har faktiskt varit större. Sedan 2003 är bostadshus med tomt avstyckade. I Svenska gods och gårdar från 1939 beskrivs hur den var då: ”Areal: Total 95,5 har, därav 33 åker, 62,5 skog. / Jordart: Sandjord. Skogsbest.: Barrskog. /Ekonomibyggn. uppf.: Ladug. o. stall 1936, en del av äldre datum. 4 hästar, 17 kor, 2 ungdjur, 7 svin, 50 höns.”.

Mangårdsbyggnaden i två hela plan är en vacker påkostad bostad från förra sekelskiftet, i en tidstypisk stil som kanske i första hand förknippas med annat än landsbygd. Huset är utan tvivel den byggnad som först drar blickarna till sig. En intressant detalj med huset är att dess mest påkostade sida med glasveranda vetter ut mot den närmaste kringliggande bygden medan den något blygsammare entrésidan är vänd inåt själva gårdsmiljön. Glasverandan är öppen mot en stor altan med pool i sydvästläge.

Bostaden är nyrenoverad och har en boyta om 280 kvadratmeter. Den invändiga takhöjden, nedre plan 2,80 meter och övre plan 2,60 meter, ger luft och den rätta atmosfären av en tid runt år 1900.

Vid renoveringen har man lyckats behålla känslan av husets ursprung och tid men ändå moderniserat till en bekväm bostad för vår tids krav och behov. Man har behållit äldre delar som spegeldörrar, trägolv i en del rum och inte minst låtit eldstäder som kakelugnar vara kvar även om de för närvarande inte är godkända för eldning.

Köket är renoverat 2016 och är maskinellt väl och modernt utrustat. Här finns hällspis, diskmaskin, kyl, frys med mera. En extra detalj är infällda spotlights i taket. På nedre plan finns också sådant som matsal, bibliotek och badrum.

På övre plan finner man en stor möblerbar hall och en trappa till vindsutrymmet. Här finns också fyra sovrum. Vidare finns ett påkostat badrum och tv-rum samt utgång till balkongen.

Lassafall gård erbjuder ett skönt lantligt och mycket generöst tilltaget boende i ett hus som är något alldeles extra. Med betesmark, stall, ridbana och flera ekonomibyggnader lämpar sig gården till hästhållning men även för annan småskalig djurhållning.

Text: BO BÄCKMAN

Share