Restad Norrgård – klassisk lantgård

Sid19-gts

En klassisk, härlig lantgård med vacker mangårdsbyggnad, flyglar, ladugård och även ett lusthus. Möjlighet till jakt, fiske och bad. Av fastighetens 41 hektar utgörs 22 av skog och 15 av inäga. Välkommen till Restad Norrgård eller Våmma som är veckans Gård till salu.

Restad by är belägen längs Finspångsvägen, väg 215, strax väster om Skärblacka och direkt efter avtagsvägen mot Vånga. Den utgörs av 10 separat utskiftade gårdar, varav veckans gård Restad Norrgård eller Våmma, är en. Landskapet skiftar mellan markanta höjder och mer låglänt slättland.

Norr om gården reser sig den förkastningslinje som löper mellan Roxen och Bråviken. Här finns många höjdtoppar vilka har sin sluttning ner mot sjön Glan. Mellan gården och Glan finns en högplatå med sjön Veten som har sin yta hela 67 meter ovanför Glan, bara 500 meter därifrån.

Det finns en hel del historia nedtecknad om byn och gårdarna. Våmma, en av de fyra Norrgårdarna, kom efter det laga skiftet att ligga intill förkastningsbranten och därmed få ett vackert skyddat läge. För den som är intresserad går det säkert att få fram en intressant siffra på vad 8 060 riksdaler motsvarar idag, det var gårdens pris när den såldes 1889. Nuvarande ägares familj började som arrendatorer på gården 1956.

Gården ligger väldigt fint med baksidan mot den högre terrängen och framsidan vänd mot de öppna vyerna. Byggnaderna ligger samlade, men med bostad och ekonomibyggnad var för sig. Även om det geografiskt handlar om en annan region så får man lätt en liten Astrid Lindgrensk association av den här gårdens framsida när man är på väg fram till den.

Den vita grinden som öppnar en passage i stensättningens framkanten av den prydliga men ändå levande trädgården, den vackra röda mangårdsbyggnaden med sin vitmålade veranda och balkongen med sig vita räcke, flyglarna, den krattade grusgångar, gårdsrondellen, och allt annat är som en fläkt av den harmoniska lantgården de flesta minns med längtan.

Mangårdsbyggnaden från 1880 är i ett och ett halvt plan. Boytan anges till 130 kvadratmeter. Uppvärmningen av huset sker med ett vattenburet system där luft- och vattenvärmepump ingår. Utöver det finns två eldstäder. Under den varma tiden på året utlovas sol ända till kvällen på altandäcket.

Huset är tydligt men varsamt inlyft i 2000-talet utan att man förändrat grundatmosfären och ursprunget i allt för hög grad. Snarast känns det genomfört med respekt gentemot denna i övrigt mycket traditionellt härliga mangårdsbyggnad av den stil man nästan kräver av en sådan här gård. Här ett modernt utrustat kök med apparatur från 2013. Köket inrymmer även en vedspis samt en matplats med trägolv. Det kombinerade duschrummet och tvättstugan har klinkergolv med golvvärme, kaklade väggar, infällda spotlights i taket samt fönster. I det ljusa vardagsrummet finns både trägolv och rörspis.

Fastighetens jakträtt följer köpet. Markerna har älg, rådjur, hjort, vildsvin och småvilt. För fiskaren finns möjligheter till fiske i både sjön Veten och i Glan, not- och båtplatser finns vid Glan och Mårn.

Saxat ur säljarens egna ord: ”Sammanhållningen i byn är bra och vi har kommit utmärkt överens med alla boende. Jag är ordförande i vägföreningen och vice ordförande i hembygdsföreningen samt har varit drivande vad gäller att få ordning på samfälligheterna i byn.” ”Rätt köpare kan ha en underbar tid här och förhoppningsvis förbättra ett antal saker ytterligare.”

Text: BO BÄCKMAN

Share