Rymligt i skärgårdsbygd

sid6_gts

Ett före detta gästgiveri i den sköna kustbygden är idag en stor bostad med 246 kvadratmeter boyta. Till fastigheten hör fem hektar mark, ridbana och stall. Välkommen till Långrådna Gästgivaregård 1 som är veckans gård till salu.

Själva byn Långrådna är belägen nära Edsvikens och Kråkvikens innersta ändar. Från båda dessa når man farleden och vidare i den underbara delen av skärgården som finns i kommunen. På väg ut genom Edsviken möter först Skeppsgården på västra sidan och Östra Ed, med herrgård och kyrka, på den östra. Här gick förr en linfärja mellan stränderna. Idag är det broförbindelse. Några kilometer sydost om byn börjar Åsvikelandets naturreservat.

Det finns en sägen om hur Långrådna bildades på den tiden då berget Tjustklint ännu var en klippa i havet. Ett skepp förliste vid berget. De överlevande av den, enligt sägnen, ryska besättningen ska ha bosatt sig på platsen och byn ha bildats. Namnet Långrådna är det senaste i en rad olika som förekommit genom historien. Det första lär ha varit Langerum, vilket ersattes med Långronna, Långaryd med flera.

Byns skola stängde 1952 och Konsumbutiken under 1960-talet. Bygdegården från 1938 kom att upplåtas till estniska krigsflyktingar under andra världskriget. Den utgör än idag en samlingsplats för hela bygden med bland annat fredagsbingo på schemat.

Veckans gård, gästgiveriet, hade verksamheten fram till 1907. Idag är det bostadshus. Det är bara att följa vägen mellan havsbandet och E22:an söderut från Valdemarsvik så kommer man efter en dryg mil till Långrådna där det gamla gästgiveriet ligger vid vägen.

Bostadshuset från 1868 är i två plan och har en mindre källare. Det har en mycket generös boyta om hela 246 kvadratmeter samt en biyta om 32. Byggnaden värms med bergvärme. Under 2004 genomgick entréplanet en grundlig renovering. Samtidigt renoverades övre våningens duschrum.

En rundvandring i huset visar ett behagligt möte mellan då och nu. Dagens bekvämligheter med ett modernt kök på entréplanet, kaklat duschrum med golvvärme och liknande möter vedspis, rejäla trägolv, trädörrars handtag av gammalt snitt och en äldre arkitekturs charmiga planlösning. Den lilla källaren, om 20 kvadratmeter, användes förr till att kyla mjölken skulle mycket väl kunna användas till vinkällare.

Allrummens salongsbetonade diskreta elegans låter ana att det här huset inte har ett ursprung som andra. Det är en alldeles egen hemtrevnad som sitter i väggarna och man anar att gästgiveriet varit en uppskattad plats för resande.

Ladugården inrymmer ett stall som renoverades 2004. Det har fem boxar, varav tre större och två mindre. De har 2,3 meters takhöjd. Stallet har sadelkammare, varmvatten-beredare, foderrum med mera. I ladugården finns även sådant som hönshus och höskulle samt verkstad. En ridbana med måtten 20 X 60 meter finns utanför.

Till fastigheten hör fem hektar mark. Bakom bostaden finns ett hektar skogsmark. Åkermarken som är på tre hektar är för närvarande utarrenderad men det finns möjlighet för en köpare att få tillgång till den.

Det gamla gästgiveriet i Långrådna erbjuder ett boende i en härlig skärgårdsnära kulturbygd med såväl naturreservat, friluftsliv, båtliv och liknande. På samma gång är det bara en dryg mil till närmaste tätort.

Text: BO BÄCKMAN

Share