Sagolika Stjärneborg slott

Ett slott från 1915 i nationalromantisk stil med mycket vackert läge och makalös historia. 600 kvadratmeter och 14 rum. 134 ha mark varav 75 är skogsmark 26 är inägomark. Välkommen till Stjärneborg slott som är veckans gård till salu.

Man beskriver Aneby kommun mitt på det sydsvenska höglandet som känd för sin vackra natur. Landskapet växlar och blandar höjder och dalar med storskog och vattendrag till en skön helhet. Här finns även ett stort antal mindre sjöar och underbara hagmarker som bidrar till detta.

Veckans gård, Stjärneborg slott, är beläget på en höjd vid sjön Ralångens västra strand norr om Aneby. Det är från Aneby endast några minuters bilresa hit. Även om omgivningen är skön så är slottet i sig en värdig stilfull syn och man upptäcker hela tiden nya detaljer beroende på var man står. Det går knappt att slita blicken från denna byggnad.

Det är i det närmaste omöjligt att berätta om Stjärneborg slott utan att komma in på den märklige mannen ”som gjorde vad som föll honom in”, Malte Liewen Stierngranat. Han var också den som lät uppföra slottet 1915, i nationalromantisk stil.

I prospektet står det ”Malte Liewen Stierngranats liv är som en saga, en osannolik historia”, och ju mer man vet desto mer rättvisande är de orden. Han beskrivs som en entreprenör, artist och levnadskonstnär. Dessutom hade han en stor social kompetens som bland annat möjliggjorde för honom att leva på förmögna kvinnor. Att han i unga år reste till USA och köpte en ingenjörstitel, blev nära vän med dåvarande presidenten Teddy Roosevelt, att han lät bygga en järnvägsstation i byn och att han uppförde en pyramid på den egna kyrkogården i skogen och också är begravd i den pyramiden, är några axplock ur hans liv och död.

Slottet ger i bästa bemärkelse en känsla av en betydligt äldre tid än 1900-tal. Rött tegel, trappstegsgavlar, utsökt asymmetri i helheten, stramt ren terrass med utsikt över sjön och så vidare bidrar till en alldeles underbar miljö. Sedan kan man ju gå in i slottet och fortsätta låta sig förföras av en ståtlig byggnads inre.

I anslutning till entrén finns en vinterträdgård som måste ha anlagts med tanke på att verkligen kunna ha det skönt och koppla av. Att bara sitta här en stund med landskapets vyer som tavlor genom fönstren kan nog skänka frid även hos den mest stressade. Riddarsalen är en storstilad salong med 4,5 meter i takhöjd. På den här våningen finner man även en stor matsal och ett bibliotek. Rummen har fiskbensmönstrad stavparkett, stuckaturer och två fungerande öppna spisar.

Souterrängvåningen är inredd och används idag till läkarpraktik. Den har separat ingång samt vänt- och behandlingsrum. På den här våningen finner man även relaxrum med öppen spis, bastu med dusch och toalett, tvättstuga med mera. Det finns också bra förvaringsutrymmen här och ett dubbelgarage som har såväl golvvärme som direktförbindelse till övriga slottet.

Fastighetens markareal uppgår till totalt 134 hektar, varav 75 är produktiv skogsmark med ett virkesinnehav om 15 500 skogskubik och en medelbonitet på 6,7. Inägomarken uppgår till 26 hektar. Här finns goda möjligheter till jakt och fiske.

Övervåningarna erbjuder sju generösa sovrum, tre duschrum samt fyra toaletter. Allt uppges vara i mycket gott skick och man kan utan svårighet bygga fler duschrum. Rummen på entréplan har fiskbensmönstrad stavparkett, stuckaturer och två fungerande öppna spisar.

Stjärneborg ger i vissa stycken intrycket av att vara hämtat ur en saga. Kanske avspeglar det fortfarande mannen som gjorde vad som föll honom in, vars ”liv är som en saga…”. Det här slottet finns i ett enda sagolikt exemplar.

Text: BO BÄCKMAN

Share