Sätt din egen prägel

sid6_GTS

En liten trevlig gård med ostört läge i eklandskapet nära en mindre göl. 3,1 hektar mark och några byggnader väntar på någon som vill sätta sin prägel på fastigheten. Välkommen till Dunsätter Nysätter 1 som är veckans gård till salu.

Väster om väg E 22 mellan Söderköping och Ringarum pendlar landskapet raskt mellan skogspartier, sjöar och öppen kulturmark. Mindre byar och gårdar är trivsamma inslag längs vägarna. Här kommer man också snart att få kontakt med sjön Ken, vars namn sägs ska uttalas tjeen, och dess kringmiljöer som är väl värda att utforska.

Vid sjöns norra del väntar både naturpärlor och spännande historia. Naturreservatet Harsbo-Sverkersholm är 50 hektar stort med både lövskogar och ekhagar. Några, åtta stycken, av områdets grövsta ekar står vid gården Harsbo. På holmen, Sverkersholm, på andra sidan sjön finns ytterligare fyra fem riktigt gamla ekar. Liksom de vid Harsbo är de mellan 500 och 1 000 år gamla.

Sverkersholm hette tidigare Sverkelsboda. År 1370 skrevs namnet swerkisbodhum. På holmen har det legat ett slott. Det ska polska trupper ha skjutit sönder från ett berg, Polackerberget, några hundra meter bort. Idag återstår rester efter det då vallgravsomflutna slottets stenfot.

Veckans gård, Dunsätter Nysätter 1, är belägen ett par tre kilometer nordost sjön Kens norra del som det näst sista huset längs den lilla vägen. Bostadshusets entré vetter mot den lilla gölen som erbjuder en rogivande utsikt och närmiljö tillsammans med skog och öppen mark. Det är ostört, vackert och platsen att njuta på.

Bostadshuset i ett plan med oinredd vind är från 1909. Boarean uppgår till 60 kvadratmeter och till den kommer en biarea om 26 kvadratmeter. Huset värms med direktverkande el, lysfotogenvärmare, kamin och vedspis.

Inne i det här lilla mysiga huset är det flera rum och utrymmen. Till vänster innanför huvudentrén finns en mulltoa och till höger väntar matrummet. Vardagsrummet ligger innanför. Husets vänstra sida här sovrum närmast entrén och sedan köket med sitt rejäla skafferi och järnspis.

Från sovrummet kan man gå upp till vinden som går att inreda. Häruppe finns två fönster och ståhöjd i mitten. Kanske kan det bli det där behövda lilla kontoret som inte får plats eller är tillräckligt ostört annars, ett trevligt gästrum eller något annat.

Gården har flera byggnader. Här finns två ladugårdar, varav den äldre är rivningsobjekt. Den andra har loge, ladugårdsdel och trefasuttag. På tomten finns även vedbod, jordkällare, dass och garage.

Fastighetens areal är totalt 3,1 hektar. Av dessa utgör 1,3 skogsmark med ett virkesförråd om 309 skogskubik med en medelbonitet på 6,1. Även om det mest är barrskog så finns här 39 procent löv. Till arealen hör även 1,5 hektar inäga. Jakträtten följer köpet.

Enligt uppgift har gården funnits i släkten sedan 1938. Tiden har under några år dock stannat av och byggnaderna behöver rustas upp. Köparen kan alltså göra gården till ”sin egen” genom att sätta sin personliga prägel på den efter sina behov och drömmar. För drömmar väcker den här lilla fastigheten med sin klassiska lantliga karaktär av mindre gård på en vacker njutbar plats.

Text: BO BÄCKMAN

Share