Skapa din egen idyll

En charmig mangårdsbyggnad flankeras av två flyglar. Här finns även en ladugård. Arealen uppgår till 35 hektar, varav 21 hektar skog och 11 hektar åker. Välkommen till Östra Ny 114 som är veckans gård till salu.

Nästan rakt norr om Stegeborg, alltså på den norra sidan av havsviken Slätbaken, finns Östra Ny och Vikbolandet. Här består det trevliga landskapet av mestadels jordbruksbygd där öppen mark varvas med skogspartier.

Östra Ny kyrka är byggd 1822 och har ett unikt altarskåp från 1400-talet samt en S:t Olof-staty i trä. I dagarna har kyrkan fått ett modernt tillskott i det äppelträd av den nya äppelsorten Gratia som planterats där. Trädet är en gåva av biskopen i Linköpings stift, Martin Modéus.

Gratia som är stiftets eget äpple är framodlat speciellt för församlingar och som en del av 500-årsjubileet av att Martin Luther startade reformationen. ”Även om jorden gick under i morgon skulle jag ändå plantera mitt äppelträd idag”, lär Martin Luther ha sagt.

Veckans gård, Östra Ny 114, är som namnet anger belägen i Östra Ny. Den har ett enskilt läge med en kilometer till närmaste granne men ändå strax utanför själva byn med kyrkan. Härifrån är det 28 kilometer till Norrköping och bara 10 till Stegeborg där man finner det mesta för sjöliv och utflykt.

Gården ligger inbäddad av lummig grönska och träd. Några meter bortom öppnar sig fält som på det här landskapets vis åter avlösas av skogspartier. Man möter en mangårdsbyggnad som flankeras av två flygelbyggnader. Ladugården finns strax intill.

Bostaden från 1920 är i ett och ett halvt plan och har en boyta om 121 kvadratmeter. Det finns flera eldstäder i huset men dessa har stått oanvända under lång tid. Huset värms med direktverkande el. Det finns renoveringsbehov.

På nedre plan finns ett stort vardagsrum, hall, kök och en kammare som kan fungera som matsal. Köket har endast sommar- och kallvatten. En trappa upp finns sovrum och rymliga förråd på var sida om övre hallen. På motstående sida löper en kattvind längs hela långsidan. Kakelugnarna i de två sovrummen är liksom övriga eldstäder oanvända sedan många år.

I den ena flygeln finner man drängkammaren med en vedspis. Härifrån kan man också gå upp till ett loft. Byggnaden inrymmer även sådant som ett minigarage och en snickarbod. Under huset finns en matkällare. Den andra flygeln är ett magasin och inrymmer bland annat även en bod med uppgång till ett loft samt ett dass.

Ladugården har en djurdel med en takhöjd om 2,10 meter men byggnaden behöver rustas upp innan man använder den till djurhållning.

Arealen uppgår till totalt 35 hektar. Av dessa är 14 hektar skog. Virkesförrådet är om 1600 skogskubik och medelboniteten på är 6,6 skogskubik/ha. Trädslagen är mestadels barr, 41 procent tall och 31 procent gran men lövandelen är ändå på 28 procent. Åkermarken är utarrenderad till den 14 mars 2018.

Gården har funnits i släktens ägo sedan 1930-talet. Det sägs att delar av den känns orörd. Här finns möjlighet att skapa sin egen gårdsidyll, på Vikbolandet som av många kallas för Östergötlands Österlen.

Text: BO BÄCKMAN

Share