Skön charm i anrik bygd

sid28gts

Det här är en vackert belägen lantgård med klassisk byggnation från 1800-talet i en härlig anrik bygd. 110 kvadratmeter boyta, 29 hektar mark varav 18 är åker, stall med tre boxar, paddock med mera hör till. Välkommen till Fänsäter Mellangården som är veckans Gård till salu.

Bergshanteringen i Bergslagen har spelat en avgörande roll i den svenska historien. På nästan varje ort, stor som liten, finns spåren av sådan verksamhet och minnen av personer som blivit kända i hela landet.

Veckans gård, Fänsäter, är belägen mellan Gammelbo och Hägernäs nära Ramsberg som i sin tur återfinns mellan de kanske mer kända orterna Stråssa och Riddarhyttan.

Några kilometer söder om Fänsäter i Djupdalen, även det i Ramsbergs socken, föddes år 1785 en person som skulle komma att bli välkänd såväl som ökänd. Han hette Lars Larsson, men är mer känd som tjuven Lasse-Maja och även som Lars Molin som han kallade sig från 1809. Vid kyrkan i Ramsberg finns en minnessten rest över honom: ”I Ramsberg hans vagga, I Arboga hans grav, I Rättsprotokollet hans minne…”

Bland andra kända personer med anknytning till Ramsberg finns ingen mindre än Elsa Beskow. Hon bodde där på Liljendal gård några år under tidigt 1900-tal. Det närbelägna Loberget med sin trolska stämning lär ha inspirerat henne för flera sagor.

Till denna geografiskt stora, fem gånger fyra mil, sockens östra delar räknas bland andra Gammelbo och Hägernäs. Här bland Bergslagens skogar, berg och sjöar räknas bygden till de vackraste och har varit uppskattad sedan länge.

Landskapet öppnar sig som något av en kil som sträcker sig från en vik av sjön Norrmogen, förbi själva gården Fänsäter och ett stycke vidare söder-ut. Mellan gården och sjön finns ett fält som tillåter en vacker utsikt över vattnet. Ekonomibyggnaderna är uppförda på rad med mangårdsbyggnaden omgiven av en stor trädgård med fruktträd i vinkel mot den ena. Vägen passerar strax utanför.

Mangårdsbyggnaden i ett och ett halvt plan med en tredjedel källare har moderniserat på 1990-talet fram tills idag. Huset har fem rum, kök samt två hallar som fördelas på boytan om 110 kvadratmeter. Sedan 2005 finns jordvärme, IVT-panna, elpatron samt en vedpanna i köket

Redan entrén genom pardörrarna till glasverandan vittnar om en trevlig bostad. Själva verandan inbjuder till en stunds avkopplande vistelse med familj, vänner, med en bok, lite fika eller för att bara vara. Entréplanet har en oväntat öppen planlösning som lika oväntat ger det här huset en ny stilfull dimension.

Byggnadens interiör har balansen mellan mycket modernt och ändå hemtrevligt med känslan av ett äldre hus i behåll. En så kallad storsal med fönster åt tre håll ger tilltalande ljus och sikt. Sovrummen finner man en trappa upp där även en möb-lerbar hall väntar.

Även ekonomibyggnaderna har setts över och räknas idag som välhållna. De har anpassats efter häst och inrymmer tre boxar och lösdrifthall. Strax utanför finns även en paddock. Den som föredrar andra djur kan använda byggnaderna till exempelvis får. Beten finns.

Fastigheten har totalt 29 hektar mark i ett skifte. Åkermark om 18 hektar ligger samlad runt gården. Den brukas för närvarande ekologiskt och är utarrenderad till och med 2016-06-01 och arrendatorn har intresse av fortsatt bruk.

Fänsäter erbjuder såväl ett boende i klassiskt vacker Bergslagsbygd som möjligheter till att i mindre skala hålla djur. Glöm bara inte att ibland sitta på verandan och njuta!

Text: BO BÄCKMAN

Share