Skönt läge i Kolmårdsskogen

Bostadshus och flera övriga byggnader. Tillgång till spännande natur med långa skogsvägar för naturupplevelser, svamp- och bärplockning med mera. Jakträtt hör till. Välkommen till Skyttholmsvägen 11 som är veckans gård till salu.

Kolmården och Kolmårdsskogen är långt mer än den stora fina djurparken. Den strandnära lilla vägen mellan djurpark och Norrköping är en njutning i sig med utsikt över Bråviken och staden. Här finns små sjöbodar och enstaka bostäder närmast vattnet och olika bostadshus på andra sidan vägen, åt höjderna där skogen breder ut sig. Man kan knappast ha det bättre för aktiviteter som bad, fiske och båtliv.

Passerar man Krokek och djurpark och fortsätter österut ändrar sig landskapet ganska snart till att bli mer skogsdominerat. Det är glesare mellan husen och känslan av att verkligen befinna sig i Kolmårdsskogarna infinner sig.

Mellan Kopparbo och Granvik är det skog, branter mot Bråviken och en bitvis vildare terräng. Fritidshusområden vid platser som Skvättan har nära till branterna ned mot havsviken. Här finns mycket natur att upptäcka.

Nordväst om Skvättan, på andra sidan vägen, är en härlig liten by, Skyttholmen, belägen omgiven av i huvudsak öppen kulturmark innan skogen tar över. Här finns också veckans gård, Skyttholmsvägen 11.

Mangårdsbyggnaden från 1870 är i 1,5 plan. Huset har en boyta om 94 kvadratmeter. Det värms genom direktverkande el och braskamin. Bredband via fiber finns installerat. På nedre plan finner man ett modernt utrustat kök där även en äldre vedspis finns, duschrum med tvättmaskin, torktumlare och annat samt vardagsrum. Bland annat finns tre sovrum en trappa upp. Huset har dessutom några praktiska detaljer som snedgarderob, en idag igensatt kattvind som kan öppnas efter önskemål och klädkammare.

Ladugården har en area om 200 kvad ratmeter. Den inrymmer sådant som ett före detta mjölkrum, stall, fyra hästboxar och en stallgång med 2,5 meter i takhöjd, loge och höskulle. På gården finns flera andra byggnader som vedbod, hönshus, snickarbod och bykstuga med flera.

Marken har inte blivit skiftad, man äger alltså flera olika små skiften åkermark. Fastighetens areal utgörs av 5,14 hektar inäga där 4,1 är åker och resten bete. Marken är inte utarrenderad.

Till detta har fastigheten en fjärdedel, två hektar, av en odelad skogsmark som ägs av tre fastigheter. Jakträtten är fri för köparen.

Veckans gård har ett alldeles underbart läge ute i den vilda Kolmårdsskogen men ändå med bygemenskap och närhet till såväl vägar som orter. Det är bara tolv kilometer till Krokek med livsmedelsaffärer, restauranger och skola, sju till Kvarsebo samhälle där man finner såväl förskola och sex kilometer till Skenäsfärjan som kör över Bråviken till Färjestaden på Vikbolandet. Den som föredrar landvägen har tre mil till Norrköping och fyra till Nyköping.

Här finns också vad som beskrivs som ”oändliga skogsvägar runt husknuten”. Långa promenader, svamp- och bärplockning, naturupplevelser av olika slag eller bara gå ut och vara, andas och njuta. Bråviken är inte långt bort heller.

Text: BO BÄCKMAN

Share